شورای دانشگاههای “فلِمیش”، با انتشار بیانیهای اعلام کرد کلیۀ همکاریهای دانشگاهی با مؤسسات آموزشی و علمی جمهوری اسلامی را به حال تعلیق درآورده است. بر اساس این بیانیه، تصمیم دانشگاههای این منطقۀ بلژیک به اتفاق آراء رؤسای دانشگاهها و برای اعتراض به موقعیت “احمدرضا جلالی” اتخاذ شده است. وی که پزشک و استاد مدعو مدیریت امدادرسانی اضطراری پزشکی در دانشگاه هلندیزبان بروکسل است، در آوریل ٢٠١٦ در سفر به ایران دستگیر شده و در اکتبر سال بعد به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم گردید. شورای دانشگاه های “فلِمیش” نسبت به وضعیت جسمانی و سرنوشت وی شدیداً ابراز نگرانی کرد.
شورای دانشگاههای “فلِمیش” در بیانیۀ خود از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است «اسناد قابل ارزیابی مبنی بر اینکه حقوق اولیه و اساسی دکتر جلالی مورد احترام قرار گرفته و از جمله اینکه وی از یک محاکمۀ عادلانه و نیز مراقبتها و معالجات پزشکی لازم برخوردار بوده است را ارائه کنند».
این شورا هشدار میدهد «تا هنگامی که مقامات جمهوری اسلامی به این خواست پاسخ ندادهاند، دانشگاههای “فلِمیش” از قبول هرگونه توافق همکاری با نهادها و مؤسسات جمهوری اسلامی خودداری میکنند».
“هرمن وان گوتِن”، رئیس شورای دانشگاههای “فلِمیش” و رئیس دانشگاه “آنوِرث” گفت «رؤسای دانشگاهها خواستار احترام به حقوق دکتر جلالی هستند».
دبیرکل این شورا، “کوئن وِرلاک” نیز با یادآوری این نکته که «احترام به حقوق بشر از ارزشهای تعیین کنندۀ مناسبات خارجی دولت فلِمیش است» گفت «شورای دانشگاهها از دولت و پارلمان فلِمیش میخواهد کلیۀ ابزارهای ممکن را برای یافتن یک راه حل رضایتبخش دربارۀ احمد رضا جلالی بکار گیرند».
در همین حال، روز پنجشنبه ٢٦ آوریل، بمناسبت دومین سالگرد دستگیری او در ایران توسط جمهوری اسلامی، تجمعی به یاد او در دانشگاه هلندیزبان بروکسل تشکیل شد.
دکتر “گِرلانت وان بِرلائر”، همکار احمد رضا جلالی در دانشگاه که عکس تازهای از او در دست داشت گفت، وی «دیگر چندان نحیف شده که بزحمت قابل شناسائی است. او حالت فردی رو به احتضار دارد». بگفتۀ او، ایران که نگران مناسبات اقتصادی خود با اروپاست، از اجرای حکم تا کنون خودداری کرده و در همان حال تنها برای حفظ آبروی سرویسهای اطلاعاتی و دادگستری خود، وی را آزاد نمیکند». احمد رضا جلالی بگفتۀ او در سلول خود در حال تحلیل رفتن است.
این استاد پزشکی اضطراری، از کلیۀ سیاستمردان و بازرگانانی که با ایران سر و کار دارند خواست که در کلیۀ تماسهای خود، سرنوشت احمد رضا جلالی را یادآوری کنند.
از سوی دیگر، “گِرت بورژوآ”، وزیر دولت بلژیک و رئیس دولت فلِمیش اعلام کرد که روز جمعه ٢٦ آوریل در این زمینه با سفیر جمهوری اسلامی در بروکسل دیدار و گفتگو میکند.
احمد رضا جلالی که ساکن سوئد است، در ٢١ اکتبر ٢٠١٧ به اتهام جاسوسی و دست داشتن در قتل دو دانشمند اتمی جمهوری اسلامی به اعدام محکوم شد. وی بارها اتهامات وارده بر خود را نادرست خوانده و همواره گفته است «هیچگاه در مراحل مختلف تشکیل پرونده و در جریان محاکمه کوچکترین سندی دال بر این امر ارائه نشده است».
بگفتۀ خود او، هنگامی که در انفرادی بسر میبرده زیر فشار بازجویان، در برابر دوربین قرار گرفته و متن از پیش نوشته شدهای را مبنی بر مجرم بودن خود قرائت کرده است. بگفتۀ او مأموران بازجوئی او را تهدید کردهاند که در صورت خودداری از پذیرش جرم جاسوسی برای یک «دولت متخاصم»، فرزندان او دستگیر کنند.
سازمان ملل متحد در چهار گزارش مختلف شیوۀ رسیدگی به اتهامات وارد شده به وی را دارای ایرادات پایهای توصیف کرده و محاکمۀ او را به سبب ارتکاب تخلفات فراوان در روند تشکیل پرونده، غیرعادلانه ارزیابی کرده است.
عفو بینالملل نیز در پی اعلام محکومیت احمد رضا جلالی با انتشار بیانیهای خواستار لغو فوری حکم صادره شد و اعلام کرد که وی در پی دستگیری بمدت هفت ماه که سه ماه آن در انفرادی گذشته است از دسترسی به وکیل مدافع محروم بوده و پس از آن نیز دستگاه قضائی دو وکیلی را که او برای دفاع از خود برگزیده رد کرده است.
احمد رضا جلالی در دانشگاه آزاد “فلمیش” بروکسل، در زمینۀ مدیریت امدادرسانی پزشکی اضطراری تدریس میکند و با مرکز پزشکی اضطراری دانشگاه “پیه مونته” در ایتالیا نیز همکاری دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه؛ یکی از همکاران احمد رضا جلالی در دانشگاه پیه مونته، در پی دستگیری و آگاهی بر اتهامات واردشده بر او گفت که «در یکی از سمینارها و دورههای کارآموزی تشکیلشده در این دانشگاه، پزشکان مختلفی از کشورهای گوناگون و از جمله از کشورهای عربی و مسلمان و نیز دو پزشک اسرائیلی شرکت داشتهاند و مقامات جمهوری اسلامی همین موضوع را بهانۀ دستگیری او قرار دادهاند».