کرونا همچنان بیمحابا میتازد. دیروز ۴۳۴ نفر قربانی کووید۱۹ شدهاند. وضعیت در تهران قرمز و تعداد متوفیان به قدری زیاد است که به گفته مدیرعامل بهشت زهرا، شرایط این آرامستان غیر قابل تصور است!
بعد از پایان یافتن شش روز تعطیلی هفته های اخیر در استان تهران و البرز برای کاهش پیشروی کرونا مقامات بهداشت و درمان میگویند این تعطیلی هیچ فایده ای نداشته و تعزیلی موثر برای مهار کرونا یعنی لاک دوان واقعی. در این رابطه حریرچی معاون وزیر بهداشت با انتقاد از وضعیت نامناسب رعایت شیوه نامهها گفته بود “در همین تعطیلات ۶ روزه رعایت دستورالعملها در تهران، البرز، قم، مازندران و گیلان به کمتر از ۴۰ درصد رسیده است.” او همچنین با انتقاد از نظارت بر رستورانهای تهران اعلام کرده بود “در تهران رستورانهای معروف پر پر است؛ هیچ کس ماسک ندارد.”
حالا بعد از گذشت حدود دو هفته از تعطیلات شش روزه فرمانده عملیات مقابله با کرونا در تهران با اشاره به ویژگیهای موثر برای تعطیلی یا لاکداون موقت در کشور، میگوید: به نظر میرسد با توجه به اینکه در جلسه قرارگاه کرونا در روز سهشنبه ۱۲ مرداد ماه که با درخواست تعطیلی موافقت نشد، اهمیت این موضوع هنوز خیلی درک نشده است؛ درحالی که فشار زیادی بر کادر درمان وارد است و تاب آوری آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
رسانههای داخلی گزارش دادند؛ دکتر علیرضا زالی درباره شروط موثر در تعطیلی دو هفتهای کشور برای مهار کرونا، گفت: تعطیلی موثر از نظر ما یعنی لاکداون و هرنوع تعطیلی غیر از این عملا اثربخشی ندارد. در واقع تعطیلی موقتی یا ناقص اصلا اثربخشی نخواهد داشت. لاک داون به معنای واقعی مدنظر ما است.
وی افزود: لاک داون به معنای تعطیلی کامل است و باید همه شهر تعطیل شده و فعالیتهای اجتماعی به حداقل برسد و جز مشاغل بسیار ضروری مانند تامین غذا، دارو و امدادی سایر مشاغل باید تعطیل شوند. حتی حمل و نقل عمومی هم در لاک داونی که مدنظر ما است باید تعطیل شود.
زالی با تاکید بر اینکه آنچه در فضای گفتمان شهری وجود دارد با لاک داون فاصله دارد، اظهار کرد: لاک داون تصمیم تلخی است که مانند مُسکن عمل میکند و تنها جنبه تسکینی دارد و همانگونه که در اصطلاح جهانی از لاک داون یاد میشود، این اصطلاح یعنی سرعتگیر و یک تصمیم مقطعی و گذرا خواهد بود که وقتی اثربخشی کافی دارد که در کنار آن کارهای بنیادیتری انجام شود.
به گفته وی، ردیابی بیماران، بیماریابی سریع، افزایش تست غربالگری، بالابردن پوشش واکسیناسیون، حمایت از گروههای پرخطر، تامین بستههای معیشتی برای گروههای آسیب پذیر، ایجاد حمایت اقتصادی و مدنی برای گروههایی از مشاغل که در تعطیلی آسیب میبینند و… ملاحظاتی است که باید برای لاکداون موثر عملی شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ادامه داد: اگر تعطیلی اعمال شود، اما هیچ بسته حمایتی از مردم نداشته باشیم، همراهی آنها را نخواهیم داشت. لاک داون نیاز به اقناع افکار عمومی دارد تا همراهی کنند. دادن بستههای کمک معیشتی به اقشار فرودست در لاک داون بسیار ضروری است.
وی افزود: به نظر میرسد با توجه به اینکه در جلسه قرارگاه کرونا در روز سهشنبه ۱۲ مرداد ماه که با درخواست تعطیلی موافقت نشد، اهمیت این موضوع هنوز خیلی درک نشده است درحالی که فشار زیادی بر کادر درمان وارد است و تاب آوری آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
زالی گفت: بیماری کرونا مزمن است و شرایط فرسایشی را رقم میزند و مهمترین کار اقناع سازی مردم و بالا بردن میزان اعتماد عمومی است که اگر این کار درست انجام نشود، اثربخشی تعطیلی عمومی هم کافی نخواهد بود. برای تحقق مضامین بهداشتی نیازمند همکاری مردم هستیم که این موضوع با تحلیل درست واقعیتها رخ میدهد.