جلفا محلهای متفاوت در اصفهان است، این را از کوچههای پر پیچ و خم و سنگفرششدهاش، از ساختمانهای آجری و قدیمیاش و حتی از مغازههای تر و تمیز و آراستهاش میتوان فهمید. همه چیز توی این خیابان حس و حال خاصی دارد و با قدم زدن در این محله انگار میتوان در زمان و مکان سفر کرد و در تاریخ و جغرافیای دیگری قرار گرفت.
جلفا محلهی ارمنینشین اصفهان است، ارمنیهایی که شاه عباس اجدادشان را برای اینکه مورد حمله عثمانی قرار نگیرند، از شهر جلفا در آذربایجان شرقی کوچاند و به اصفهان آورد و جلفای جدیدی را بنیان نهاد.
گفته میشود که شاه عباس از ارمنیها حمایت زیادی میکرده و همین باعث شده تا ارمنیها از شهرهای دیگر ایران هم به جلفا بیایند. ارمنیهای جلفا بیشتر تاجر بوده و درآمد خوبی هم داشتهاند که صرف ساخت کلیساها و ساختمانهای زیبایی در جلفا کردهاند و همین سبب شده که با گذشت صدها سال این محله همچنان دلچسب و متمایز باشد.
جلفا و خاقانی (که محلهای در مجاورت جلفاست) در گذشته تنها محل زندگی ارمنیها بوده، اما در سالهای اخیر مهاجرت ارمنیها به کشورهای دیگر خصوصا آمریکا سبب شده که مسلمانان زیادی نیز در این محله ساکن شوند و جلفا یکدستی قبل را نداشته باشد، اما هنوز جمعیت بزرگی از جلفا ارمنی هستند و کلیسای وانک، بیتاللحم و حضرت مریم محل رفتوآمد آنهاست و بسیاری از فروشندهها و کافهداران جلفا هم ارمنی هستند و با رفتن به این محله می توانید با حس و حال و فرهنگ ارامنه ایران آشنا شوید.
در سالهای اخیر جلفا به یکی از توریستیترین محلههای اصفهان تبدیل شده است و البته جوانان اصفهانی هم در این محله وقت میگذرانند و کافههای جلفا پاتوق بسیاری از جوانان اصفهانی است، دانشکدههای دانشگاه هنر اصفهان هم در خانههای تاریخی این محله چون خانه مارتاپیترز و مدرسه فرانسویها استقرار یافتهند و همین سبب شده تا جلفا و میدان مربعی شکلش که متعلق به دوران صفوی است محل استراحت و وقتگذرانی آنها باشد. البته گاهی این رفتوآمدها به جلفا چنان زیاد است که ساکنان جلفا را کلافه میکند. مثلا خانمی که در جلفا شیرینی فروشی دارد میگوید جلفا دیگر جلفای قدیم نیست، بسیاری رفتهاند و محله بافتش چند دست شده است، خیلیها هم از همه شهر میآیند جلفا وقت گذرانی، میخواهند بیینند اینجا آدمها چطور لباس میپوشند!