مدتهاست که ما شاهد تکروی ها، اقدامات جنجالی و ضدتشکیلاتی آقای کورش زعیم بوده ایم ولی از آنجا که این حرکات بارها از طرف مسئولان جبهه ملی ایران مورد نکوهش قرار گرفته و ادعاهای بی اساسش به دفعات تکذیب شده است، تا کنون ضرورتی نمیدیدیم جداگانه به آنها بپردازیم. ولی امروز با تکرار این اقدامات و با در نظر گرفتن آنکه ایشان در تحریف نظرات جبهه ملی ایران و ارگانهای آن هر بار بی پرواتر عمل میکند، خود را موظف به برخورد با رفتار ایشان می بینیم.
از آخرین دسته گلی که ایشان به آب داده اند شروع میکنیم. در نهم اسفند ۹۴ ایشان در مصاحبه با رادیو فردا میگوید:
“نکته آخر من این است که ما با وجود اینکه به عنوان جبهه ملی ایران به علت اینکه سرکوب شدیم و فعالیتمان ممنوع بود، شرکت نکردیم. ولی با وجود این به این مجلس و به دلایلی که این تغییرات درش رخ داده و به این مجلس خبرگان به دلایلی که این تغییرات رخ داده یا خواهد داد امیدواریم که کشور را یک گام از دیکتاتوری خشن به نرمش بیشتر برای همه مردم و ایجاد امید برای مردم تغییر دهد و من فکر میکنم اتفاقاتی خواهد افتاد که ما الان نمیتوانیم پیشبینی کنیم”.
ایشان که هیچ مسئولیتی چه اجرائی و چه به عنوان سخنگو در جبهه ملی ایران ندارند در مصاحبه ها با تکیه بر “ما” در نقش سخنگوی جبهه ملی ایران نظراتی را طرح میکنند که در مورد آن هیچگونه بحث و صحبتی تا به حال شنیده نشده و وی در واقع نظرات فردی خود را بی مهابا به عنوان نظرات جبهه ملی وانمود میسازد.
حضور ایشان برای نامنویسی به عنوان نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی در وزارت کشور یکی دیگر از این موارد است. همه میدانند که جبهه ملی بنا ندارد در انتخابات های جمهوری اسلامی به علت غیر دموکراتیک بودن آن و عدم وجود فضای آزاد که لازمه انتخابات میداند، شرکت نماید. معذالک آقای زعیم در ۴ دیماه ۱۳۹۴ به قصد شرکت در انتخابات به وزارت کشور میرود و حتی بعد از اینکه کارمند مربوطه به ایشان تذکر میدهد که به علت کِبَر سن از نامنویسی ایشان معذور است، عکس و تفصیلات این اقدام سرخود را در فضای اینترنتی منتشر میکند. حال با چه امید و برنامه ای ایشان اقدام به نامنویسی کرده است، بماند. نتیجه این شد که مسئولان جبهه ملی ایران مجبور شدند طی بیانیه ای با عنوان “اعضای جبهه ملی برای کاندیدا شدن ثبت نام نکردند” اقدام ایشان را تکذیب کنند.
آقای زعیم در موارد متعددی نشان داه است که میان نظر “خود” و نظر و مصوبات “سازمان جبهه ملی ایران” که فقط میتواند از طرف مسئولان آن اعلام گردد، تفاوتی قائل نیست.
ایشان مکررا مقالات، نامه ها و نظرات شخصی خود را از طرف ارگانی خودساخته تحت عنوان “دفتر مردمداري جبهه ملي ايران تهران، ایران” انتشار میدهد در حالی که ارگانهای مسئول جبهه ملی ایران از شورای مرکزی گرفته تا رئیس آن و رئیس هیات رهبری و هیات اجرائیه، بارها طی اطلاعیه هائی اصولا وجود چنین ارگانی را تکذیب کرده اند.
نمونه دیگر: در بحبوحه مساله انتخابات ایشان با رادیو فردا مصاحبه ای انجام میدهد که توسط این رسانه تحت عنوان “چند حزب منتقد جمهوری اسلامی: در انتخابات شرکت نمیکنیم” منتشر شده است. با هم بخوانیم:
“در این زمینه ادیب برومند، رئیس هیئت رهبری و شورای مرکزی جبهه ملی ایران در تهران، در گفتوگو با رادیو فردا، بر تصمیم این گروه سیاسی برای شرکت نکردن در انتخابات تأکید کرد.
کورش زعیم، از اعضای ارشد جبهه ملی نیز که چندی پیش گزارشهایی در مورد ثبت نام او در انتخابات منتشر شده بود، به رادیو فردا میگوید: «جبهه ملی در انتخاباتی که شرایط آن منطبق با اصول دموکراتیک نباشد، مسلماً شرکت نمیکند».
او اضافه کرده که در اعتراض به روش و قانون حاکم بر انتخابات، از طریق «همبستگی برای دموکراسی و حقوق بشر» که در سال ۷۷ تشکیل شده، حرکتی اعتراضی ترتیب دادیم.
آقای زعیم حضور خود در محل ثبتنام انتخابات مجلس دهم را حرکتی در جهت رسانهای کردن این اعتراض توصیف کرد”.
آقای زعیم تصور میکند که میتواند با سفسطه شرکت خود در نامنویسی وزارت کشور برای انتخابات را به نحوی مطرح سازد که این تناقض با مواضع جبهه ملی ایران را لاپوشانی کند. حتی ساده لوح ترین افراد نیز نمیتوانند از اشتیاق ایشان به شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی این برداشت را بنمایند که قصد واقعی ایشان رسانه ای کردن اعتراض به “شرایط نامنطبق با اصول دموکراتیک ” انتخابات در نظام جمهوری اسلامی بوده است.
ماجرایی دیگر
در این میان آقای کورش زعیم بدون اطلاع مسئولان جبهه ملی ایران ایجاد نهادی بنام “مهستان” را از طریق یک سایت جدید که نام جبهه ملی ایران را یدک میکشد، دوباره مطرح مینماید در حالی که ایجاد چنین نهادی همانطور که در زیر خواهد آمد از طرف مسئولان جبهه ملی ایران دو سال پیش منتفی و مردود اعلام شده بود. وی در ستون “در باره ما” مینویسد: “آقای ادیب برومند به ریاست افتخاری مهستان برگزیده شدند” در حالی که حتی روح آقای ادیب برومند نیز از اینکه به چنین مقامی نائل شده اند، بی اطلاع است!
حکایت “مهستان” چیست؟
حدود دو سال پیش (۱۳۹۲) آقای زعیم در یکی از جلسات اعضا جبهه ملی ایران پیشنهادی مبنی بر ضرورت ایجاد ارگانی به نام “مهستان” را برای این سازمان مطرح میکند اما قبل از اینکه پیشنهاد در سازمان به بحث گذاشته و در مورد آن تصمیم گیری شود، وی موضوع را در خارج از سازمان به عنوان تصمیم سازمان انتشار میدهد. بی اعتنائی ایشان به نظر جمع و سرنوشت پیشنهادش در دو سال پیش باعث شد که هیات اجرائی و شورای رهبری جبهه ملی ایران مانند موارد دیگر ادعای ایشان (مبنی بر وجود ارگانی بنام “مهستان”) را طی بیانیه ای با امضا رئیس شورای مرکزی و هیات رهبری در 2 مرداد 1392 و همچنین مصاحبه رئیس هیات اجرائی سازمان به تاریخ 7 مرداد 1392 مردود و منتفی اعلام نمایند.
با وجود این ایشان به دروغ در ستون “در باره ما” ادعا میکند که: “عملی شدن این طرح بعلت شرایط خفقان سیاسی و جو بشدت امنیتی دوران دولت دهم، ممنوعیت فعالیت جبهه ملی و زندانی شدن مجدد کورش زعیم و علی رشیدی مسکوت ماند. در سال ۱۳۹۲، با تغییر دولت، تصمیم گرفته شد که طرح شورای مهستان فعال شود؛ و آقای عبدالعلی ادیب برومند، رییس شورای مرکزی و هیات رهبری نظامنامه مهستان را تایید و موجودیت شورای مهستان را در رسانه ها اعلام کردند”.
در علت شناسی انگیزه ایشان از اعلام موجودیت نهاد مجهولی به نام “مهستان” و چنین ابرازاتی این نکته را نیز در نظر بگیریم که احتمالا قصد ایشان ایجاد یک جبهه ملی دیگریست تحت این نام که ضمنا رهبری بلامنازع ایشان را از ابتدا تضمین نماید.
برخی از رسانه ها، حال چه از روی خصومت با جبهه ملی و چه برای پر کردن جای مصاحبه گری از داخل کشور، مرتبا نظرات آقای رعیم را پخش میکنند و متاسفانه همه جا این نظرات به عنوان مواضع جبهه ملی ایران وانمود میشود.
عواقب اقدامات مخرب آقای زعیم به طرز فاحشی بر گفتارهای افشاگرانه ایشان برعلیه جمهوری اسلامی می چربد. آنجا که باید برای ارگانهای مسؤل جبهه ملی در داخل و خارج مهم باشد صدماتی است که ایشان به اعتماد عمومی نسبت به جبهه ملی وارد می آورد. تا کنون کوشش های بسیاری صورت گرفته تا ایشان از این رفتار دست بکشد. بارها به ایشان تذکر داده شده که این رفتار یک فرد تشکیلاتی نیست. بخصوص که ما غیر از اصول تشکیلاتی، ضوابط اخلاقی نانوشته ای در درون جبهه ملی برقرار است که برگرفته از رفتار و اخلاق دکتر محمد مصدق برای خدمت به مردم و منافع ملی است. اینکه برای مثال یک «جبهه» ای نباید خود را بالاتر و مهمتر از اعضای دیگر تلقی کند و نظرات خود را عین مصوبات سازمان تلقی نماید. یک عضو جبهه ملی نباید در بیرون به گونه ای رفتار کند که گویا سخنگو یا رهبر انتخاب شده جبهه ملی است و عقیده همه اعضا و هواداران را نمایندگی میکند.
متاسفانه سالهاست آقای کورش زعیم با وجود تذکرات مکرر به ایشان نشان داده است که هیچگونه تمایلی به رعایت اصول تشکیلاتی و اخلاقی یادشده را ندارد. به این جهت تقاضای ما از شورای مرکزی، شورای رهبری و هیات اجرائی جبهه ملی این است که برای جلوگیری از ادامه این وضعیت ناهنجار برای سازمان، بطور جدی این معضل را بررسی کرده و طبق اصول اساسنامه و منشور سازمان اقدامات لازمه را به عمل آورند.
سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور
11 اسفند 1394 برابر 1 مارس 2016