بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفته است که این کشور حضور جمهوری اسلامی در همسایگی خود را نخواهد پذیرفت و اجازه تثبیت شده حضور جمهوری اسلامی در سوریه را نخواهد داد.
نخست وزیر اسرائيل با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی «تهدیدی مستقیم» علیه این کشور است، گفت برای دفاع از وطن نیاز است که «خطر وقتی هنوز بزرگ نشده، از بین برود».
نتانیاهو که در جمع دانشجویان نیروهای هوایی اسرائیل سخن میگفت، بار دیگر اعلام کرد که اسرائیل اجازه نمیدهد حضور جمهوری اسلامی در سوریه تثبیت شود.
نخستوزیر اسرائيل با اشاره به اینکه خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه باعث نمیشود سیاستهای دولت تغییر کند، اضافه کرده است که در روزهای اخیر هم اقدامهای «تهاجمی و قدرتمندانه»ای علیه نیروهای جمهوری اسلامی در سوریه انجام شده است. به گفته او «نیروی هوایی بیرقیب» اسرايیل این قدرت را دارد که در هر مکانی به هدف مورد نظر خود حمله کند.
پرزیدنت ترامپ چهارشنبه گذشته با اعلام شکست کامل شبه نظامیان داعش، فرمان عقب نشینی نیروهای تقریبا دو هزار نفره آمریکا از شمال سوریه را صادر کرد.
به گفته نتانیاهو خط قرمزهای اسرائيل چه در سوریه و چه در دیگر کشورها «تغییر نمیکنند». به گفته او در حال حاضر اسرائیل مانع ایجاد «ظرفیتهای نظامی جمهوری اسلامی در بخش شمالی» سوریه شده است.
اشاره نتانیاهو احتمالا به عملیاتی است که ارتش اسرائیل در روزهای اخیر در خاک سوریه انجام داده است. عملیاتی که با واکنش منفی روسیه هم مواجه شد.
پس از انجام این حمله نیوزویک از قول یک منبع وزارت دفاع آمریکا نوشت که هدف این حمله «اعضای ارشد حزبالله» لبنان بودهاند.
روزنامه اسرائیلی هاآرتص اما خبر داد که یک یکان پدافند هوایی سوریه و همچنین ابنارها و مراکز پشتیبانی جمهوری اسلامی از جمله اهدافی بودند که سهشنبه شب مورد هدف قرار گرفتند.
مقامهای مسئول در جمهوری اسلامی هنوز درباره این حمله واکنشی نشان ندادهاند، اما یک روزنامهنگار اصولگرا در صفحه توئیتر خود نوشت که در این حمله «به احتمال زیاد محموله راکتهای هدایتشوندهای بوده که تحویل حزبالله شده بودند». او اضافه کرده بود که وقتی منابع اسرائیای از حمله به «اهداف جمهوری اسلامی» سخن میگویند، منظورشان «محمولههایی هست که تحویل حزبالله [یا] ارتش عربی سوریه شده.»
نخستوزیر اسرائيل پیش از این گفته بود که جمهوری اسلامی با هدف «نابودی» اسرائیل به دنبال انتقال ۸۰ هزار نیروی نظامی شیعی و موشکهایی با برد ۴۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر به مرز اسرائیل است.
مقامهای اسرائیلی پیش از این خبر داده بودند که در نزدیک به دو سال گذشته، ارتش اسرائیل بیش از ۲۰۰ حمله علیه اهداف ایرانی در خاک سوریه انجام داده است.
پیش از این ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، گفته بود که جمهوری اسلامی «هیچ پایگاه نظامی در خاک سوریه» ندارد و «ما مواضع مستقلی در سوریه نداریم که کسی بخواهد هدف قرار دهد.» به گفته شکارچی «ممکن است مواضع و پایگاههای سوریها را بمباران کنند و در این حملات به مستشاران جمهوری اسلامی نیز آسیب برسد.»
حضور نظامی جمهوری اسلامی در سوریه سالها است که مورد مناقشه قرار دارد. برخی مسئولان جمهوری اسلامی معتقدند که این حضور با «دعوت رسمی» دولت سوریه انجام شده و به همین دلیل قانونی است. مقامهای نظامی ایران هم میگویند حضور نظامیان ایرانی در این جنگ صرفا «مستشاری» است.
با این حال طی سالهای اخیر گزارشهایی از کشته شدن نیروهای وابسته به سپاه قدس جمهوری اسلامی در خاک سوریه منتشر شده، گزارشهایی که حکایت از حضور آنها در مناطق جنگی و درگیریهای مستقیم داشته است.
به گزارش صدای آمریکا؛ مسئولان رسمی جمهوری اسلامی بارها در سخنرانیهای خود از «نابودی» اسرائیل سخن گفتهاند. ایران طی سالهای اخیر و در جریان آزمایشهای موشکی خود، روی بدنه موشکها عبارت «اسرائیل باید نابود شود» را به زبانهای مختلف – و از جمله عبری – حک کرده بود.