برج ‘ایفل’ یکی از شناخته شدهترین بناها در جهان که امروزه به عنوان نماد فرانسه شناخته میشود، امروز ۱۳۰ ساله شد؛ ساخت این برج در سال ۱۸۸۷ آغاز و پس از دو سال و دو ماه با فعالیت ۸۵۰ نفر در ۳۱ مارس ۱۸۸۹ به پایان رسید.
ایفل، برجی فلزی است که در میدان ‘شان دو مارس’ و در کنار رود ‘سن’ در شهر پاریس واقع است. در آغاز، برج ایفل برای نمایشگاه جهانی و به مناسبت یکصدمین سالگرد انقلاب فرانسه ساخته شد، ولی پس از ساخت این بنا مورد قبول همگان واقع نشد و ۳۰۰ نفر که در بین آنها میتوان از ‘امیل زولا’، ‘گی دو موپاسان’، ‘شارل گارنیه’ و هم چنین ‘الکساندر دوما’ نویسنده شهیر فرانسوی نام برد، به ساخت آن به شدت اعتراض داشتند.
این برج از ۱۸ هزار و ۳۸ قطعه ساخته شده و برای اتصال آنها از ۲.۵ میلیون پیچ مهره و میخ پرچ استفاده شده است. ارتفاع برج ۳۲۴ متر است که در زمان خود مرتفعترین برج جهان به شمار میرفت. وزن برج ایفل بیش از ۱۰ هزار تن است که ۷ هزار و ۳۰۰ تن آن را فولاد تشکیل میدهد.
نام برج ایفل از نام سازنده اش ‘گوستاو ایفل’ گرفته شدهاست؛ گوستاو در بالای این برج برای خود آپارتمانی داشته است. این برج هم اکنون بلندترین سازه موجود در شهر پاریس و چهارمین سازه بلند فرانسه است. از ابتدای ساخت تاکنون بیش از ۲۰۰ میلیون نفر از این بنای مشهور جهانی دیدن کرده اند.
یک سمت برج، رودخانه سن و سمت دیگر البته کمی دورتر بنای گنبددار و زرینی دیده میشود که عمارت اینولید نام دارد و مقبره ناپلئون در آنجا واقع است.
یکی از حقایق جالب در مورد برج ایفل این است که در طول جنگ جهانی دوم زمانی که هیتلر از پاریس بازدید کرد، فرانسویها کابلهای آسانسور برج ایفل را قطع کردند تا هیتلر برای رسیدن به بالای برج مجبور به بالا رفتن از پلهها شود.
برج ایفل در اصل قرار بود که در شهر بارسلونا استقرار یابد، اما این پروژه در آنجا رد شد.
ارتفاع برج ایفل به دلیل تغییرات دمایی حدود ۱۵ سانتیمتر تغییر میکند. برای رسیدن به بالای برج لازم است که ۱۶۶۵ پله پیموده شود.
مخترعی به نام Franz Reichelt برای امتحان کردن پاراشوت (چترپاراگلایدر)ی که خود طراحی کرده بود از برج ایفل پرید و جان خود را از دست داد.
یکی دیگر از حقایق جالب در مورد برج ایفل این است که زنی به نام ‘ایرکا’ در سال ۲۰۰۷ با این بنای تاریخی ازدواج کرد. در سال ۱۹۶۷ برج ایفل تقریبا’ به صورت موقت به کانادا جابجا شد.
به گزارش ایرنا، این برج به صورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته روشن نیست؛ از سال ۲۰۱۳، چراغهای آن در ساعت ۱ صبح خاموش میشوند تا در مصرف برق صرفه جویی شود.