بیش از ۵۰ درصد سیستم برق سوریه در جنگ اخیر تخریب شده است، از این رو این کشور درصدد افزایش استفاده از تجهیزات برقی از جمهوری اسلامی برای بازسازی صنعت برق خود است که تاکنون نیز در این حوزه اقدامات متعددی انجام شده است.
یکی از برنامههای مشترک جمهوری اسلامی و سوریه ساخت نیروگاه ۵۴۰ مگاواتی لاذقیه است که در طی ۱۰ ماه اخیر پیشرفت خوبی در زمینه ساخت این نیروگاه از سوی شرکت مپنا صورت گرفته و در حال حاضر نیز برنامه بازسازی نیروگاه حلب در دستور کار قرار گرفته است. از سوی دیگر این کشور به دنبال گسترش و بومیسازی تکنولوژی در صنعت برق خود با استفاده از نیروهای جمهوری اسلامی است و آنطور که خربوطلی – وزیر برق سوریه – اعلام کرده این کشور در تلاش است تا با خودکفایی صنعت برق شاهد کاهش بار مالی دولت سوریه در این بخش باشد.
وی با تاکید بر اینکه همکاریهای بسیار مناسب وزارتخانههای نیرو و برق جمهوری اسلامی و سوریه از روابط عمیق و ریشهدار میان دو کشور نشات میگیرد، اظهار کرد: بر اساس تفاهمنامه اخیر میان این دو وزارتخانه مقرر شده تا صنعت برق جمهوری اسلامی در زمینههای مختلف از جمله توسعه و احداث نیروگاهها و شبکههای انتقال و توزیع، آموزش نیروی انسانی و اساسا توسعه و بازسازی شبکه برق سوریه با کشور ما مشارکت داشته باشد.
اتصال برق ایران و سوریه از طریق عراق
همچنین سنکرونسازی شبکه سه دولت جمهوری اسلامی، عراق و سوریه نیازمند تامین برخی از زیرساختها در داخل خاک عراق و سوریه است. حدود ۱۵۵ کیلومتر از خط ۴۰۰ کیلوولت مسیر نیروگاه التیم استان دیرالزور به سمت خاک عراق در جنگ اخیر نابود شده است که با بازسازی این خط شاهد تسریع در اجرای برنامه برقراری ارتباط شبکه برق سه کشور خواهیم بود
در این راستا دولت جمهوری اسلامی در نظر دارد تا با استفاده از زیرساختهای موجود، امکان وصل کردن دو شبکه برق ایران توسط دولت جمهوری اسلامی و سوریه را از طریق عراق فراهم کند که تاکنون نیز سنکرون سازی شبکه برق ایران توسط دولت جمهوری اسلامی و عراق محقق شده و در زمینه روسیه نیز رضا اردکانیان – وزیر نیرو – اعلام کرده است که علیرغم این که در سالهای گذشته با جمهوری عربی سوریه همکاری داشتیم، مجددا این همکاری را از سر گرفتهایم که آن نه فقط شامل ساخت نیروگاه و بازسازی تاسیسات آسیب دیده برق این کشور در جنگ است بلکه شامل بهبود شبکه توزیع، کاهش تلفات شبکه توزیع، آموزش نیروی انسانی و همکاری در سطح مدیریت است.
وی با بیان اینکه در نظر داریم با استفاده از زیرساختهای موجود و امکان انتقال دو شبکه از طریق عراق شبکههای برق ایران توسط دولت جمهوری اسلامی و سوریه را به یکدیگر متصل کنیم، در مورد تفاهم نامه امضا شده بین دوت جمهوری اسلامی و سوریه گفت: این یک برنامه سه ساله است و در این راستا کارگروه مشترکی بین دولت جمهوری اسلامی و سوریه شکل خواهد گرفت و به شکل منظمی در تهران و دمشق جلسه برگزار میکند.
مدرنسازی مراکز کنترل شبکه برق سوریه توسط دولت جمهوری اسلامی
تفاهمنامه وزرای نیرو و برق دولت جمهوری اسلامی و سوریه که چندی پیش به امضا رسید به منظور گسترش مناسبات فنی، اقتصادی، صادرات تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی و نیز مشارکت در توسعه و بازسازی شبکه برق سوریه بوده است. در واقع امضای یادداشت تفاهم همکاری برای گسترش مناسبات فنی، اقتصادی، صادرات تجهیزات و خدمات فنی و مهندسی و نیز مشارکت در توسعه و بازسازی شبکه برق سوریه بوده و براساس توافق صورت گرفته وزرای دو کشور مقرر شد تا توسعه و احداث نیروگاهها و همچنین شبکه انتقال و توزیع برق کشور سوریه با استفاده از ظرفیتهای بخش دولتی و خصوصی دولت جمهوری اسلامی عملیاتی شود.
طرفین نیز توافق خود را در خصوص انجام مطالعات جامع شبکه انتقال و توسعه و نیز تکمیل و مدرنسازی مراکز دیسپاچینگ و کنترل شبکه برق سوریه توسط طرف دولت جمهوری اسلامی را اعلام کرده و موضوع مطالعات و بازسازی، کاهش تلفات شبکه توزیع نیروی برق سوریه در محورهای مهندسی و اتوماسیون شبکه، نصب کنتورهای هوشمند و بهرهبرداری و خدمات مشترکان مورد توافق دو وزیر قرار گرفت.
وزاری نیرو و برق دولت جمهوری اسلامی و سوریه براساس این تفاهمنامه توافق خود را جهت ایجاد ارتباط الکتریکی سه جانبه میان ایران، عراق و سوریه اعلام کرده و مقرر شد تا مطالعات و اقدامات لازم برای این برنامه با ایجاد یک کنسرسیوم مشترک انجام شود. بر مبنای این تفاهم طرفین توافق خود را برای سرمایهگذاری مشترک، تبادل دانش فنی و تولید محصولات و تجهیزات برقی مورد نیاز طرف سوری با اولویت تولید کنتورهای هوشمند، ترانسفورماتور و کابل توسط بخش خصوصی وابسته به دولت جمهوری اسلامی در کشور سوریه اعلام کرده و همچنین در خصوص طراحی نظام جامع آموزشی، تعیین و برگزاری دورههای آموزشی تخصصی کوتاه مدت و بلندمدت مورد نیاز کارکنان و مدیران وزارت برق سوریه توسط مراکز آموزشی جمهوری اسلامی به توافق رسیدند.
به گزارش ایسنا؛ وزرای دو کشور بر استفاده از ظرفیت شرکتهای دولت جمهوری اسلامی برای مشارکت و حضور فعال در زمینه ساخت انواع نیروگاه حرارتی و تجدیدپذیر، تولید برق، بازسازی، نوسازی و ارتقای نیروگاهها، بهرهبرداری، تعمیرات و نگهداری و تامین تجهیزات قطعات نیروگاهی و تعمیر ترانسفورماتورهای برق توافق کردند. همچنین وزاری نیرو و برق دولت جمهوری اسلامی و سوریه به منظور پیشبرد مفاد این تفاهمنامه توافق کردند تا کمیته عالی راهبری با عضویت معاونان مربوطه هر دو وزارتخانه تشکیل و جلسات آن نیز هر دو ماه یکبار در ایران و سوریه برگزار شود.