ایلان برمن، معاون رئیس اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا در واشنگتن در یک گفتگوی اختصاصی به سوالاتی در زمینه تعیین جان بولتون به سمت مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ و نقش او در زمینه سیاست آمریکا نسبت به نقش جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه و فعالیتهای بیثبات کننده آن پاسخ گفت.
پرزیدنت ترامپ، جان بولتون را به عنوان مشاور جدید امنیت ملی کاخ سفید معرفی کرده است. این انتخاب چه معنایی برای سیاست آمریکا در مقابل جمهوری اسلامیخواهد داشت؟
ایلان برمن: به نظر من حتما این گونه است. من فکر میکنم روشن است که انتصاب جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی، و نیز انتصاب و جابجایی مایک پمپئو از سازمان اطلاعات مرکزی به وزارت امور خارجه که قبلتر انجام شد، نشان دهنده دگرگونیهای بسیار آشکار در مرکز گرانش بحث مربوط به ایران و به ویژه موضوع توافق هستهای ایران است. من فکر میکنم که کابینهٔ ترامپ در گذشته به گونهای بسیار متوازن بین افرادی که طرفدار نسخهٔ اصلاح شدهای از این توافق بودند و میخواستند این توافق را ترمیم کنند، و کسانی که میخواستند آن را حذف کرده و به طور کامل کنار بگذارند، تقسیم شده بود. من فکر میکنم که شمار زیادی از مقامات جدید کابینه دیدگاه بسیار مرددی نسبت به این توافق دارند و به احتمال زیاد به دولت ترامپ این گونه مشاوره خواهد داد که وقتی در ماه مه زمان تمدید و بازبینی این توافق فرا میرسد، آن را لغو کنند.
امروز چهار وزیر کابینه اسرائیل ضمن تبریک به جان بولتون، تصمیم پرزیدنت ترامپ برای انتصاب او را تحسین کردند. به نظر شما آیا این نشان از آن دارد که اسرائیل اکنون در انتظار حمایتی قویتری از سوی ایالات متحده برای فشار به جمهوری اسلامی علیه تلاشهایش در ایجاد پایگاههای نظامی مخفی در سوریه است؟
من فکر نمیکنم که این به شخصیتها بستگی داشته باشد. من فکر میکنم که ژنرال مک مستر، مشاور پیشین امنیت ملی، در زمینهٔ روابط ایالات متحده و اسرائیل بسیار توانمند بود. من فکر میکنم که او دغدغههای اصلی اسرائیل را – یعنی این را که در نتیجهٔ مداخلهٔ جمهوری اسلامی در سوریه حضور جمهوری اسلامی در این کشور ژرفتر و دائمیتر شده و وضعیتی را ایجاد میکند که یک تهدید واقعی بیش از گذشته به قلمرو ملی اسرائیل نزدیک میشود – درک میکند. این وضعیت در زمانی که مک مستر مشاور امنیتی ملی بود وجود داشت، و وقتی که جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی کار خود را آغاز میکند نیز وضعیت بر همین منوال خواهد بود.
به گزارش صدای آمریکا؛ من فکر نمیکنم که شخصیتها این محاسبه را تغییر دهند. ولی به نظر من اسرائیل در گذشته میتوانسته روی حمایت نیرومندانهٔ آمریکا تکیه کند و اکنون نیز قطعا میتواند چنین کند.