جمهوری اسلامی مجوز بازدید بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از نیروگاه آب سنگین اراک و معدن اورانیوم گچین را صادر کرد.
به گزارش منابع خبری ایران و العربیه، بر پایه بیانیه مشترکی که دوشنبه میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی امضا شد، بازرسان آژانس این امکان را خواهند داشت تا از نیروگاه آب سنگین اراک و معدن اورانیوم گچین بازدید کنند.
این بیانیه هنگام سفر یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران امضا شده است.
آمانو و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در کنفرانس خبری مشترکی که در تهران برگزار کردند، خبر از امضای این بیانیه دادند.
علی اکبر صالحی گفته است، این بیانیه نقشه راهی است که ”اقدامات دوجانبه را برای حل وفصل موضوعات باقیمانده مشخص می کند.”
یوکیا آمانو هم در این کنفرانس خبری گفته است: ”آژانس ظرف سه ماه آینده گزارش بازدیدهای خود را به شورای حکام ارائه خواهد داد.”
امضای این بیانیه در حالی است که بر پایه گزارش ها، راکتور آب سنگین اراک یکی از دلایل مهم در به نتیجه نرسیدن سه روز مذاکرات اتمی میان ایران و گروه ۱+۵ در ژنو است. این مذاکرات پنجشنبه گذشته آغاز شد و پس از سه روز گفت و گوهای فشرده، با وجود همه گمانه زنی ها و امیدواری ها، سرانجام بدون توافق پایان یافت.
غرب ایران را متهم می کنند که در تلاش است، به جنگ افزارهای اتمی دست یابد. ایران اما برنامه اتمی خود را صلح آمیز معرفی می کند.
برای مقابله با برنامه اتمی ایران، تحریم های سخت بین المللی علیه این کشور اعمال می شود. هم اکنون طرف ایران در مذاکرات اتمی گروه 5+1 است که آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، به علاوه آلمان، تشکیل می دهند.
راکتور آب سنگین اراک، که یکسال به تکمیل آن مانده است، میتواند راه دوم ایران برای رسیدن به بمب اتمی از طرق تولید پلوتونیوم باشد.
ایران میگوید که قصد استخراج پلوتونیوم از راکتور آب سنگین اراک را ندارد، و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و مذاکره کننده ارشد این کشور، گفتگو در باره این راکتور در دور آتی مذاکرات را رد نکرد.
ظریف در ژنو و در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت: “پروژه آب سنگین جزئی از برنامه اتمی ایران است، و ما قرار است در باره آن گفتگو کنیم.”