جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، در جریان سفر اخیر خود به اسرائیل گفت باید از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل به عنوان «اهرم بازدارندگی» در برابر برنامه هستهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی استفاده کرد.
چهارشنبه 5 ژانویه 2022، تحریمهای شورای امنیت «مهمترین مکانیسمی» بود که در توافق هستهای 2015 موسوم به «برجام» برای مجازات جمهوری اسلامی در صورت نقض توافق گنجانده شد.
بر اساس این مکانیسم، در صورتی که جمهوری اسلامی مفاد برجام را نقض کند، هریک از دیگر امضاکنندگان این توافق حق خواهند داشت تحریمهای شورای امنیت را احیا کنند، و باقی امضاکنندگان نیز الزام خواهند داشت از آن تبعیت کنند.
جمهوری اسلامی در حالی که مشغول مذاکره با مقامات غربی در وین برای احیای «برجام» است، به برنامه هستهای خود سرعت بخشیده است، و به گفته مقامات امنیتی اسرائیل، در تدارک غنیسازی نود درصدی اورانیوم برای تولید سلاح هستهای است.
استدلال ایالات متحده این است که برای توقف برنامه هستهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی، «فشار» باید با «دیپلماسی» همراه شود، و عملیاتهای خرابکارانه اسرائیل علیه تأسیسات هستهای جمهوری اسلامی تنها باعث شده جمهوری اسلامی برنامه اتمی خود را تسریع کند.
العربیه به نقل از اکسیوس نوشت؛ مشاور امنیت ملی ایالات متحده در جریان نشست 22 دسامبر در مجمع راهبردی آمریکا و اسرائیل درباره جمهوری اسلامی گفت از اینکه جمهوری اسلامی احساس میکنند به دستیابی به سلاح هستهای نزدیکتر شدهاند، «بسیار نگران» است.
سالیوان تاکید کرد علاوه بر «تقویت اعتبار تهدید نظامی علیه جمهوری اسلامی»، تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل نیز باید برای بازدارندگی در برابر جمهوری اسلامی و جلوگیری از افزایش غنیسازی اورانیوم به خلوص 90 درصد مورد استفاده قرار گیرد.
در مقابل مقامات وزارت خارجه اسرائیل به سالیوان گفتند که به نظر آنها، صرف نظر از اینکه جمهوری اسلامی تا چه سطح اورانیوم غنیسازی کرده است، در صورت شکست مذاکرات وین، آمریکا و تروئیکای اروپایی باید تحریمهای شورای امنیت را علیه جمهوری اسلامی احیا کنند.
سالیوان خاطرنشان کرد که اگر ظرف چند هفته آینده توافقی در وین میان قدرتهای جهان و جمهوری اسلامی حاصل نشد، و اگر ایرانیها نشان دادند که در مذاکرات «حسن نیت» ندارند، آمریکا روند مذاکرات را متوقف خواهد کرد.