ششمین گزارش احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای نظارت بر نقض حقوق بشر در ایران منتشر شد. احمد شهید در این گزارش تصریح کرده است که طی یک سال گذشته دست کم ۸۵۲ نفر در ایران اعدام شدهاند.
احمد شهید میگوید: «وضعیت حقوق بشردر ایران همچنان باعث نگرانی است».
این گزارش به عنوان ششمین گزارش ناظر سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران برای تسلیم به نشست ماه جاری مجمع عمومی سازمان ملل تهیه شده است.
دکتر شهید در این گزارش ۲۸ صفحهای میگوید: مسائل متعدد حقوق بشری در ایران که مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اجزاء حقوق بشر سازمان ملل، و دبیر کل این سازمان نسبت به آنها ابراز نگرانی کرده بودند، همچنان ادامه دارد.
گزارش تاکید میکند که: در ایران، قوانین، سیاستها و اقدامات نهادینه شده گوناگون، شرایط لازم را برای تحقق حقوق اساسی که قوانین بین المللی و داخلی آنها را تضمین کردهاند، تضعیف میکند.
پیش نویس برخی قوانین نیز به نظرمی رسد که بیش از گذشته حق آزادی بیان و تجمعات را محدود میکند و به طورقابل توجهی علیه زنان تبعیض آمیز است. قوانین داخلی در ایران، حفاظت از زنان را در مقابل ازدواج اجباری، برخورداری از حق تحصیل، کار و درآمد مساوی کمتر می کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه؛ احمد شهید میگوید: «از اینکه مقامات ایرانی اخیراً تلاش کردهاند تا با وی، و با جامعه بین المللی گفتوگو کنند احساس امیدواری میکند و انتظار دارد موقعیتهای بهتری برای همکاری پیش بیاید».
گزارش یاد آوری میکند که از آغاز سال جاری میلادی تا سیام ژوئن امسال، ۲۰۱۴، با یک صد و هجده نفر مصاحبه شده که از این تعداد ۲۲ نفر در جمهوری اسلامی، ۵۴ نفر در ترکیه و ۴۲ نفر در سوئد، اتریش و ایتالیا بوده است.
احمد شهید تصریح میکند که در فاصله ژوئن دو هزار و سیزده تا ژوئن دو هزار و چهارده دست کم ۸۵۲ نفر در ایران اعدام شدهاند، که این رقم «نشان دهنده نگران کننده افزایش اعدامها در ایران است».
دکتر شهید تاکید میکند که حکومت همچنان به اعدام نوجوانان ادامه میدهد، گزارش ذکر میکند که تنها در سال جاری میلادی، دو هزار و چهارده، هشت نفر که سن آنها به هنگام ارتکاب جرم زیر۱۸ سال بوده است توسط حکومت اعدام شدهاند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشرایران در ششمین گزارش خود از احتمال اعدام ریحانه جباری و راضیه ابراهیمی ابراز نگرانی میکند و میگوید اعدام افراد به خاطر اجرای حقوق محافظت از حق آنها از جمله آزادی بیان و تجمع عمیقاً نگران کننده است و به نظر می رسد اقلیتهای دینی و قومی در ایران به طور نامتناسبی با اتهامات نظیر محاربه و مفسد فی الارض مواجه میشوند.
گزارش تصریح میکند که چهار «فعال فرهنگی» عرب ایرانی در سال ۲۰۱۴ اعدام شدهاند و اعدام چند باورمند سُنی کرد نیز قریب الوقوع است.
احمد شهید از ادامه شکنجه در جمهوری اسلامی خبرمی دهد و می نویسد شکنجههای جسمی و روحی برای گرفتن اعتراف از متهم به صورت گسترده و نظام یافته ادامه دارد. به گفته وی از۲۴ نفری که درترکیه مصاحبه شدند، ۲۰ نفرآنها درسلول انفرادی زندانی بودهاند، و اعدام نمایشی را تجربه کردهاند. آنها همچنین به تجاوزجنسی تهدید شده بودند و بارها مورد ضرب وجرح و شوک الکتریکی و سوختگی قرارگرفتهاند.
احمد شهید میگوید: ازایران گزارشهای قطع عضو ومجازاتهایی نظیر شلاق زدن، که با ماده هفت میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مغایرت دارد، نیزگزارش شده است.
دربخشی از این گزارش به ازدواجهای اجباری درجمهوری اسلامی اشاره شده. احمد شهید دراین باره میگوید: سن قانونی ازدواج برای دختران درایران «سیزده سال» تعیین شده است، با این حال گزارشهایی ازازدواج دختران ۹ ساله منتشرشده است.
بنا برگزارش درسال دوهزارو یازده درجمهوری اسلامی دست کم ۴۸ هزارو ۵۸۰ دخترمیان ده تا چهارده سال ازدواج کردهاند.
بنا برگزارش احمد شهید: نقض حقوق بهائیان، سُنیها، مسیحیان و دراویش ادامه دارد، به طوری که در اوت ۲۰۱۴ دست کم ۱۲۶ باورمند آئین بهائی درجمهوری اسلامی درزندان بوده اند. تخریب اماکن مذهبی، قبرستانها و اماکن نیایش و کلیساها ادامه یافته است.
احمد شهید توضیح میدهد که دست کم ۴۹ باورمند مسیحی پروتستان درزندانهای ایران هستندکه بسیاری ازآنها به خاطرشرکت درکلیسای خانگی بازداشت شدهاند.
درگزارش همچنین آمده است که حداقل نه تن ازدراویش ایران و یک صد و پنجاه تن از پیراون مذهب سُنی به خاطر سازماندهی جلسات نیایش درزندان به سر میبرند.