امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبهای اختصاصی با تلویزیون “فرانس٢۴” و رادیو بینالمللی فرانسه، تأکید کرد که سیاست کشورش در قبال جمهوری اسلامی حفظ برجام و در عین حال سختگیری بیشتر با دولت جمهوری اسلامی است. او گفت هنوز نمیداند که سوءقصد علیه سازمان مجاهدین خلق در حومۀ پاریس را کدام جریان یا کدامیک از “سرویس”های جمهوری اسلامی طراحی کرده بودند.
در مصاحبۀ تلویزیونی روز جمعه ١٢ اکتبر/٢٠ مهر که در شهر ایروان برگزار شد، خبرنگار ار.اف.ای از امانوئل ماکرون پرسید که آیا برای سخن گفتن در مورد طرح سوءقصد علیه سازمان مجاهدین خلق ایران و احیاناً متهم کردن جمهوری اسلامی اکراه دارد؟ رئیس جمهوری فرانسه پاسخ داد: “خیر، چنان که قبلاً من دو بار صریحاً در این باره با رئیس جمهور روحانی صحبت کردهام. بله، یک سوءقصد توسط برخی سرویسها طراحی شده بوده. در حال حاضر من از رئیس جمهوری جمهوری اسلامی خواستار توضیحات شدهام. همانطور که میدانید در ایران گاه جریانهای مختلف و تنشهای مختلف چند دستگی به وجود میآورد بنابراین من در حال حاضر نمیتوانم به شما بگویم که آیا ارادۀ اصلی (دستور) از بالا میآمده یا از طرف یکی از این سرویسها یا جریانها برانگیخته شده. من در این مرحله اطلاعات دیگری ندارم اما میتوانم بگویم که همکاری بسیار خوب در سطح اروپایی امکان داد که این سوءقصد خنثی شود. کسانی که آن را برنامه ریزی کرده بودند تحت پیگرد قرار گرفتهاند و ما هم فراتر از گفتگوهایی که با پرزیدنت روحانی داشتیم، تدابیر دیگری اتخاذ کردهایم”.
خبرنگار از ماکرون پرسید که آیا این وقایع به دونالد ترامپ حق نمیدهد که به دنبال خروج از برجام، لحن سختتری در قبال جمهوری اسلامی داشته باشد؟ در پاسخ امانوئل ماکرون تأیید کرد که به هرحال گفتگو و ارتباط با جمهوری اسلامی کار سختی است. او افزود که اتخاذ سیاستی سختگیرانه و طرح خواستههای بیشتر از ایران همان راهی است که فرانسه نیز رفته است. ماکرون گفت: “من قبلا توضیح دادهام که استراتژی ما در قبال ایران دارای چهار اصل است: حفظ برجام، امکان نظارت بر فعالیتهای اتمی ایران بعد از موعد ٢٠٢۵، نظارت بر فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی و بالاخره امکان محدود کردن نفوذ ایران در منطقه”.
به گزارش خبرگزاری فرانسه؛ ماکرون تأکید کرد که در مقابل جمهوری اسلامی هیچگاه ساده (سادهلوح) نبوده و هیچگاه نپنداشته که رابطه با این کشور کار آسانی خواهد بود. او گفت: “اختلاف نظر یا روشی که ما با آمریکا داریم، اینست که در شرایط کنونی نفی برجام حاصلی ندارد. چرا؟ برای این که اگر جمهوری اسلامی از برجام خارج شود دیگر هیچ امکانی برای نظارت بر فعالیتهای آن نخواهیم داشت… اطلاعات (مدارکی) که توسط اسرائیل افشا شد، به دوران قبل از برجام مربوط است و نشان میدهد که جمهوری اسلامی تا چه حد پیشرفت کرده بودند. علاوه بر این من معتقدم که پایان برجام خطر بحران و آشوب در منطقه را به دنبال خواهد داشت و بالاخره، فکر میکنم در سایر موارد (به غیر از برجام) باید با سختگیری بیشتری با جمهوری اسلامی برخورد کنیم”.