اعتراض علیرضا توکلی به جلوگیری از درمان در زندان:‌ «تا زمان انتقال به بیمارستان اعتصاب غذا می‌کنم»

0
330

یک منبع مطلع گفت که علیرضا توکلی‌طرقی که آخرین ماه‌های حکم حبس خود را سپری می‌کند از روز دوازدهم دی ماه به دلیل «نگرانی از سلامت» و جلوگیری از «انتقال به بیمارستان»، در زندان اوین تهران اعلام اعتصاب غذا کرده است، این  زندانی ۲۶ ساله که از تابستان ۱۳۹۵ به دلیل ابراز عقیده در تلگرام بازداشت و زندانی شده، در پی تشخیص آبله مرغان، بدون مراقبت درمانی و دارویی در یکی از اتاق‌های بهداری زندان ایزوله شده و در تماس تلفنی با یکی از دوستانش گفته هوای سرد و تهویه نامطبوع بیماری‌اش را تشدید کرده است.

این منبع مطلع و از دوستان آقای توکلی گفت او در تماس تلفنی از زندان اوین گفته عدم رسیدگی دارویی و درمانی پس از ابتلا به آبله مرغان و ایزوله شدن در اتاقی بدون تهویه و امکانات گرمایشی او را نسبت به جانش نگران کرده است. این منبع که نخواست نامش فاش شود روز دوازدهم دی ماه در پیامی به کمپین نوشت: «امروز علیرضا توکلی زنگ زد و گفت از امروز صبح اعتصاب غذا کرده و خواسته‌اش درمان و منتقل شدن به مراکز بهداشتی و درمانی هست. اواخر حکم زندانش است و نگران شده که در آخرین روزها به دلیل بی‌تفاوتی مسوولان زندان، جانش را از دست بدهد یا آسیب جدی برایش بیفتد و اضطراب هم به مشکلش اضافه شده است.»

این منبع گفت اتاق محل نگهداری این زندانی سیاسی فاقد امکانات و شبیه به «آسایشگاه بیماران روانی» است و هیچ اقدامی برای درمان او انجام نشده است: «گفتند دچار بیماری آبله مرغان شده اما بدون درمان درست فقط به ایزوله بهداری زندان اوین منتقل شده که نه وسایل گرمایشی دارد، به بیمارستان و مراکز درمانی اعزام نمی‌کنند و هیچ درمان درستی بر رویش انجام نمی‌شود و فقط از سایر زندانیان دورش کردند. در حالی که این بیماری را هم از محیط آلوده زندان دریافت کرده و باید بیشتر بررسی کنند.»

علیرضا توکلی طرقی، محمد مهاجر و محمدمهدی زمان زاده، تابستان ۹۵ به اتهام نوشتن و مدیریت چند کانال در تلگرام و فیس‌بوک بازداشت شدند. بازداشت آنان توسط وزارت اطلاعات انجام شد. آنها متهم شدند که با نوشته‌ها و پست‌ها در فیسبوک و تلگرام به شخصیت‌های مذهبی توهین کرده‌اند. علاوه بر توهین به مقدسات، اقدام علیه امنیت ملی و توهین به رهبری نیز بعدا به اتهامات افزوده شد. یکی از نزدیکان «ابراز عقیده در فیسبوک و تلگرام» را دلیل بازداشت این شهروندان عنوان کرد و به کمپین گفت علاوه بر نوشته‌هایشان در فیسبوک، عمده اتهام آنان اداره یک کانال تلگرامی بوده که مطالب و مقالات مختلف را در نقد تعصب مذهبی منتشر می‌کرده است.

پس از پایان بازجویی‌ها و سپری کردن بیش از شش ماه، پرونده به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب ارجاع شد. قاضی ابوالقاسم صلواتی در اردیبهشت ۱۳۹۶هر سه متهم را به اتهام اقدام علیه امنیت ملی، توهین به مقدسات و توهین به رهبری به ۱۲سال زندان محکوم کرد. حکم در حالی صادر شد که آنان از ابتدای بازداشت از مشاوره حقوقی محروم بودند و دادگاه نخست نیز با عجله و ابلاغیه‌ای فوری به متهمان مهلت انتخاب وکیل نداد. محاکمه با حضور وکیل تسخیری برگزار شد که پرونده را مطالعه نکرده بود و با متهمان و اتهاماتشان آشنایی نداشت. دادگاه تجدیدنظر در خرداد ماه برگزار شد و مجازات هر یک به پنج سال زندان کاهش یافت. این حکم بعدا با بخشش و عفو سبک‌تر و نهایتا به دو سال و نیم زندان تبدیل شد.

منابع کمپین گفته‌اند حکم دادگاه بر اساس اعترافات اجباری و زمان نگهداری در سلول‌های انفرادی و شکنجه و ضرب و شتم صادر شده است. با وجود تذکرات و اعتراضات مکرر متهمان مبنی بر غیرواقعی بودن اعترافات و ادعای شکنجه، دادگاه تحقیقاتی در خصوص این اظهارات انجام نداده است.

بازجوی وزارت اطلاعات در شرایطی که سه جوان ۲۴ساله بدون وکیل و بدون تماس با خانواده و از بازداشت خود شوکه بودند، اقدام به گرفتن اعترافات اجباری از آنان کرده است، منبعی آگاه به پرونده در این باره گفته است: «کتکشان زدند، تهدید کردند و وعده دادند که اگر اعتراف کنید زود آزادتان می‌کنیم، اینها هم بدون وکیل و بیخبر از خانواده و ترسیده و بی‌تجربه بودند و حتی چیزهای غیرواقعی که بازجوها اصرار داشتند را هم قبول کردند، مثلا بازجو پرسیده می‌دانیم مشروب می‌خورید، همه می‌خورند و فقط می‌خواهیم ببینیم صادق هستید یا نه، بعد که گفتند بله گاهی می‌خوریم اتهام شرب خمر را هم به موارد قبلی اضافه کردند البته دادگاه دید این یکی خیلی مسخره است و وارد این موضوع نشد.»

بازجویان وزارت اطلاعات تماس تلفنی با خانواده و اطلاع از محل بازداشت را  که از حقوق متهم است، به اعتراف آنان درباره توهین به مقدسات مشروط کردند و به این شیوه اعتراف گرفته‌اند: «تا چند روز در انفرادی بودند و خانواده نمی‌دانست کجا هستند، بازجو گفته بود اگر راستش را درباره توهین به مقدسات بگویی اجازه می‌دهم با خانواده تماس بگیری و اینها هم هرچه بازجو می‌خواسته گفته‌اند.»

به گزارش خبرنامه ملی ایرانیان به نقل از کمپین حقوق بشر در ایران؛ دوست علیرضا توکلی که خبر بیماری و اعتصاب غذا را فرستاده به کمپین گفت اخبار مرگ در زندان‌ها به دلیل بی‌تفاوتی مسئولان قضایی و طبیعی شدن موضوع، از عواملی است که علیرضا توکلی را نگران کرده است. این منبع به کمپین گفت این زندانی در تماس تلفنی اش بارها به اخبار مرگ و رایج شدن این موضوع در زندان‌ها اشاره کرده و نگرانی اش از دچار شدن به سرنوشتی مشابه را بروز داده است: «مسئله ای که بیشتر نگرانش کرده اخبار مرگ در زندان ها است و این که افراد به راحتی در زندان‌ها می‌میرند و کسی هم مسئولیت قبول نمی‌کند، و چون اخرین ماه‌های زندانش است گفت نمی‌خواهم بر اثر یک آبله مرغان و درمان نشدن یکی از کسانی باشم که خبر مرگشان منتشر می‌شود و به همین دلیل تا زمان انتقال به بیمارستان اعتصاب می‌کنم.»