اظهار نظر تازه هاشمی رفسنجانی درباره گزینه‌های جانشینی خامنه‌ای

0
267

اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، بدون اشاره به جزئیات خبر داد که کمیسیونی در مجلس خبرگان رهبری «در مقطعی پس از مذاکره با چند صد نفر»، دو نفر را «به صورت سری» به عنوان گزینه رهبری آینده جمهوری اسلامی معرفی کرده بود.

به گزارش رادیو فردا آقای هاشمی رفسنجانی در مصاحبه با روزنامه قانون که روز شنبه، ۲۹ خرداد، منتشر شد همچنین بدون اشاره به زمان، گفت که این کمیسیون پس از معرفی این دو نفر، در دوره بعدی مجلس خبرگان رهبری نیز افرادی را برای این سمت معرفی کرده است.

او اضافه کرد که «دو سه نفر متخصص» در کمیسیون اصل ۱۰۷ قانون اساسی روی گزینه‌های احتمالی رهبری آینده «مطالعه می‌کنند» و «به افراد نمره می‌دهند تا اگر روزی لازم شد، در خبرگان مطرح می‌شود».

وی تاکید کرد که این کمیسیون تنها وظیفه معرفی گزینه‌های احتمالی را به مجلس خبرگان رهبری دارد و در صورت مرگ خامنه‌ای، مجلس خبرگان درباره جانشین او تصمیم خواهد گرفت.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران در این مصاحبه به نام گزینه‌های احتمالی رهبری آینده جمهوری اسلامی اشاره نکرده است.

هاشمی رفسنجانی سال گذشته نیز در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا خبر داده بود که گروهی برای بررسی موضوع انتخاب رهبری «در صورت پیشامد حادثه» تعیین شده ‌است.

در تایید این نکته، احمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری، نیز روز پنج‌شنبه، ۲۶ آذر ۹۴، گفت که این کمیته‌ «با رعایت رازداری» درباره «افراد در مظان رهبری» تحقیق و گزارش آن را به رهبر جمهوری اسلامی ارائه می‌کند.

پیش از این اعضای مجلس خبرگان رهبری اعلام کرده‌اند که گزارش‌های کمیسیون اصل ۱۰۷ قانون اساسی و تحقیق این مجلس محرمانه است و منتشر نمی‌شود.

در یک سال گذشته و به‌ویژه پس از انتشار خبر بیماری علی خامنه‌ای، اظهار نظر مقامات جمهوری اسلامی نیز درباره رهبر آینده کشور افزایش یافته است.

خامنه‌ای نیز خود در سال گذشته چندین بار درباره انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی توصیه‌هایی را مطرح کرد. از جمله وی روز ۲۰ اسفند ۹۴ در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری توصیه کرد که در انتخاب رهبر آینده «رودربایستی و مصلحت‌اندیشی» در کار نباشد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران در بخش دیگری از مصاحبه تازه خود، سخنان مخالفانش مبنی بر این که او «دنبال شورای رهبری است» را «هیاهوهای سیاسی» و «مغالطه‌های غیراخلاقی» خوانده و گفت که «آنها به طور کامل می‌دانند که چنین نیست».

به گفته هاشمی رفسنجانی، پس از مرگ خمینی «بر اساس قانون اساسی، باید شورای رهبری تشکیل می‌شد» و شب فوت رهبر سابق جمهوری اسلامی نیز «مسئولان عالی کشور» در جلسه ای در کنار منزل او تصمیم گرفتند که رهبری آینده جمهوری اسلامی شورایی باشد.

به گفته او، در این جلسه علی خامنه‌ای، علی مشکینی، رئیس وقت مجلس خبرگان رهبری و عبدالکریم موسوی اردبیلی، رئیس وقت دیوان عالی کشور، به عنوان اعضای شورای رهبری انتخاب شده‌اند.

اما، به گفته آقای هاشمی رفسنجانی، در جلسه مجلس خبرگان، اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بر انتخاب یک فرد به عنوان رهبر تاکید داشته‌اند و آیت‌الله خامنه‌ای از شورایی بودن رهبری دفاع کرده که در نهایت شورای رهبری رای نیاورده و آقای خامنه‌ای خود به عنوان رهبر انتخاب شده است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران روز ۲۲ آذر ۹۴ در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا موضوع شورایی شدن رهبری و نظارت مجلس خبرگان رهبری بر رهبر جمهوری اسلامی را مطرح کرد.

وی گفته بود که پیش از حذف «شورای رهبری» در متمم قانون اساسی در سال ۶۸ و بعد از آن معتقد به رهبری شورایی بوده، اما به رغم چنین دیدگاهی «تسلیم» تصمیم خبرگان رهبری شده است.

این گفته‌ها واکنش شدید تعدادی از منصوبان آیت‌الله خامنه‌ای از جمله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضاییه و علی سعیدی، نماینده رهبر ایران در سپاه پاسداران را به دنبال داشت.