از بین گفته ها: “ائتلاف در این عرصه دل جامعه را شاد می کند و این دلسردی می تواند جبران شود و سبب این شود انتخابات شور بیشتری داشته باشد و ان شاءالله به نتیجه ای بهتر برسد که به نفع مردم و کشور و انقلاب است. کسانیکه گرایش به اصلاحات و عقلانیت دارند به صحنه بیایند. امیدوارم که اجرای انتخابات به روش عقلانی و سنجیده باشد که نتیجه همان باشد که مردم می خواهند.”
جمعی از نامزدهای اصلاح طلب انتخابات شورای اسلامی سراسر کشور دیروز برای دیدار با سید محمد خاتمی در دفتر وی حضور یافتند. در این دیدار که با بیان شرایط موجود انتخابات در کشور و مسائل مورد توجه نامزدها همراه بود.
به گزارش خبرنامه ملّی ایرانیان، متن کامل سخنان سید محمد خاتمی را در ادامه بخوانید:
ضمن تبریک عید مبعث و اعیاد پیش رو تولد حضرت امام حسین علیه السلام و حضرت بقیه الله حجت ابن الحسن سلام الله علیه و آرزوی موفقیت برای همه شما و اینکه ملت بزرگ ایران بتواند به جایگاهی که در خور آن است برسید.
جا دارد تشکر کنم از آقای رهامی در زمینه خاص یعنی شوراها و آقای نجفی که خیلی زحمت کشیدند و تشکر کنم از شما دوستان که پذیرفتید در عرصه حضور داشته باشید.
شاید به نظر بیاید که شوراها نسبت به ریاست جمهوری یا مجلس و بعضی نهادهای دیگر از اهمیت کمتری برخوردار است. به لحاظ حیطه کاری و حوزه تأثیر هر یک از آنها شاید این امر قابل قبول باشد ولی به لحاظ کلی این طور نیست. اگر ما شوراها را در جامعه مدنی که سرنوشتش در اختیار خودش هست و مردم به حساب می آیند و رکن اساسی هستند به عنوان سلول های اصلی جامعه مدنی و مردم محور بدانیم و حکومت را برآمده از مردم و مسؤول در برابر آن به حساب بیاوریم. شوراها از اهمیت فوق العاده برخوردار است. یکی از افتخارات دولت ما این است که این اصل مهم که مورد غفلت بود و یا شرایطی برای تحقشش نبود حتی قبل از 2 خرداد مورد توجه قرار گرفت و بلافاصله اقدام شد و علی رغم همه مشکلات و موانع به یاری خداوند در سال 77 اولین انتخاب شوراها انجام شد. آن زمان هم به لحاظ جایگاه قانونی شوراها هم به لحاظ بی تجربگی نقص هایی وجود داشت. ولی اصل کار که بسیار عظیم بود راه افتاد و مشکلات می بایست در طول زمان حل شود. لازم بود که از همان دوره اول شوراها براساس کار کارشناسی متفکران و حقوق دانان و کارشناسان نقص ها و مضیقه ها در نظر گرفته شود و حتی اصلاحی در قانون شوراها و حدود اختیارات و میزان تأثیر گذاریشان بشود که کم و بیش شد، اما کامل نبود امیدوارم شماها بازنگری کنید و با استفاده از دانش و تجربه اندوخته شده در این سال ها جایگاه شوراها را ارتقا دهید تا موثرتر باشد. وقتی من به کارنامه دولت خود می نگرم یکی از مهم ترین دستاوردهایش را پافشاری روی این اصل و جا افتادن آن می دانم و اگرچه هنوز نواقصی هست ولی تجربه هم انباشته شده است که خوب است از آن برای مدیریت بهتر شهری و مدیریت جامعه و برای ارتقای وزنی که شوراها باید در آینده داشته باشند و مشکلاتی که نباید داشته باشند استفاده کنیم.
این که تصور شود لیست خاصی متعلق به کسی است درست نیست. شورا مال هیچ کس نیست مال ملت ایران است و باید باشد و باید سعی کنیم همه اندیشه ها و چهره هایی که می توانند در خدمت مردم باشند و تنوعی که لازم است در شوراها حضور یابند و خدمت بیشتری به مردم و کشور بکنند.
آنچه مهم است این که صرف نظر از گرایش های خاص و جریانی در این موقعیت حساسی که به سر می بریم کشور و جامعه ما چه نیارها و مطالباتی دارد. کمبودها چیست و خطراتی که تهدید می کند کدام است؟ جایگاهی که ایران باید در عرصه بین المللی داشته باشد و ندارد الان چیست؟ چه کنیم مشکلات حل شود و به آنچه که ملت شایسته آن است برسیم. فکر می کنم آنچه اولویت دارد این که عقلانیت و اعتدال و پایبندی به حقوق ملت و توجه به مصلاح ملی فراتر از مصالح جناحی باید میدان دار باشد که متأسفانه در طی سالهای گذشته در انزوا قرار گرفته است. مدیریت خردمندانه داشتن و تدبیر لازم برای بهره گیری از امکانات و شناختی که از ملت و مردم باید داشته باشند و این که از امکانات چطور استفاده شود و بهتر و مناسب تر و کم هزینه تر پیشرفت را نصیب کشور کند. این است آن چه مورد نیاز اکنون ما است. آنچه که برای من مهم است این است که با وجود تمام تنگناها و موانعی که برای حضور یک تفکر و گرایش ایجاد شده است و فضا تنگ تر شده است آن جایی که مردم امکان تحرکی داشته اند گرایششان به جریان و تفکر مورد فشار و تنگنا بیشتر بوده است.
با همه مشکلات و موانعی که در انتخابات شوراها بوده است اکثریت افراد شوراها افراد عاقل و علاقمندند، ممکن است فضا طوری باشد که جرأت نکنند ابراز کنند اما معتقدم اکثریت تفکر اعتدالی و خرد گرا و عقلانی که به مسائل ملی می نادیشد و با تنگ نظری ها مخالف است در شوراها وجود دارد و این را می توان ثابت کرد.
از شوراها می آییم بالاتر و نهایتا به مجلس می رسیم و ریاست جمهوری. در این دو مورد سخت گیری برای اینکه یک سلیقه خاص بیاید یا آنکه می آید متناسب باشد با ذهنیت کسانی که امکانات را در دست گرفته اند و یا مزاحمتی برایشان ایجاد نکند سخت گیری بیشتر می شود.
همه شما انسان های برجسته ای هستید اما قبول کنیم خیلی از شایستگان با تنگ نظری هایی که در مورد صلاحیت ها شد امکان حضور پیدا نکردند. در عرصه مجلس هم این محدودیت را به جامعه تحمیل کردند. انتخابات درست فقط این نیست که تقلب نشود و در آرا مهندسی صورت نگیرد، بلکه در این هم هست که امکان بدهیم همه شایستگان و سلایق حضور داشته باشند و داوری را برعهده مردم بگذاریم. احراز صلاحیت ها با ملاک های نادرست و جانبدارانه اعمال می شود که در شوراها هم دیدیم. انتظارمان این بود حال که مجلس برآمده از رأی مردم مسؤول نظارت بر انتخابات شوراها است با دید بازتری برخورد شود که متأسفانه به هر دلیلی نشد علی رغم قول مسؤولان که تجدید نظر کنند و حقی ضایع نشود می بینیم که در سراسر کشور و استان ها نیروهای مناسب فراوانی حذف شدند.
در مسأله ریاست جمهوری جامعه وقتی جناب آقای هاشمی به صحنه می آیند می بینیم چه شوری ایجاد می شود، چون مردم نسبت ایشان را با انقلاب و امام و مدیریت کشور در عرصه بین المللی می دانند. کسی که می تواند به عنوان یک سرمایه بزرگ مورد توجه قرار بگیرد و منشا یک هماهنگی شود که اختصاص به جریان خاص نداشت می توانست حضور ایشان بزرگترین فایده را برای کشور و مردم و انقلاب داشته باشد و متأسفانه رد صلاحیت ایشان این فرصت بزرگ از جامعه و مردم گرفت و سبب شد احساسات غلیان یافته مبتنی بر تدبیر و عقلانیت و دور اندیشی که می توانست حماسه بزرگی ایجاد کند فروکش کند. گرمی آن چند روز به سردی گراییده است، این مگر به نفع انقلاب و جامعه است؟! حالا اگر جریانی مصالح خودش را با مصالح کشور اشتباه می کند و این طور تشخیص می دهد و این فرصت را می سوزاند باید جوابگوی خدا و مردم و جامعه باشد.
امیدوارم شما عزیزان موفق باشید و شاهد انتخاباتی خوب و جالب باشیم. البته انتخابات شوراها در تهران که آیینه کشور است از اهمیت بیشتری برخوردار است.
الان که به هرحال جامعه ما از بسیاری از چهره های خوب و ارزنده محروم شده امیدوارم مردم دلسردی را کنار بگذارند، یه صحنه بیایند و انتخاب کنند و شاهد باشیم که شوراها در آینده کارامد تر و پویا تر باشند.
در عرصه ریاست جمهوری با گلایه ها و مشکلاتی که ایجاد شده است مجموعه اصلاح طلب و تحول خواهان دلسوزان نظام تصمیم گرفتند شرکت کنند. نگرانی ما این بود بزرگان ما که در حصر بودند نظرشان چیست که دریافت داشتیم نظر منفی نداشتند و گرچه نظر مثبتی هم نشنیدیم و زندانیان هم گفتند با کاندیدای حداکثری شرکت کنیم تصمیم گرفتیم حضور پیدا کنیم . سنگ تمام گذاشته شد با آمدن جناب آقای هاشمی دلها آرام تر شد و شوری که ایجاد شد در جامعه و روستا و طبقات مخلتف و عقلا و خیرخواهان همه جناح ها استقبال کردند و می توانست بسیاری از مشکلات را حل کند تثبیت وحدت ملی و استفاده از تجربیات انسانی و سرمایه های ملی و تغییر فضای بین الملل و کاهش تهدیدهای خارجی و مشکلات ناشی از ندانم کاری ها مرتفع شود. البته نباید خیال پردازانه در شوراها و جاهای دیگر تصور کرد که مشکلات خیلی زود قابل حل هست، اما همین قدر که رویکردها عوض شود خیلی از مسائل حل می شود. مردم ما صبور هستند و توقعات خودشان را پایین می آورند. امیدوارم در آینده مشکلات کمتری داشته باشیم. آنچه که امروز مهم است این است که انتخابات پرشور داشته باشیم و دلسردی ها کمتر شود. مهم این نیست چه کسی بیاید همین اندازه کسی باشد که به معیارها و چهارچوب های اصلی که مورد توجه ما و مردم است و در استقبال از کاندیداتوری آقای هاشمی نشان داده شد رعایت شود. در عرصه کنونی با توجه به مشکلات دو نفر از دوستان مانده اند که شایستگی های خود را دارند و ما هم در عین پای بندی به ایده آل ها باید واقع گرا باشیم. معتقدم تلاشی که شد و به این نتیجه رسیدیم که حتما باید ائتلاف باشد نتیجه خوبی است، زیرا امکان کمی برای ما گذاشته اند و نمی دانیم چقدر اجازه می دهند از آن استفاده کنیم. لااقل خودمان با تفرقه بدتر می کنیم و آن چه صورت گرفته نشانه تدبیر بوده است و ترجیح مسائل ملی بر گروهی و شخصی که دوستان و عزیزیان ما انجام دادند.
این که کاندیداهای محترم به این نتجیه می رسند که ائتلاف کنند و باهم باشند پیشرفت است و نشان از عقلانیت و ترجیح مسائل کلی بر فردی. امیدوارم بقیه راه را هم دوستان با موفقیت بروند و باید از تمام ظرفیت ها و امکانات استفاده شود.
در مناظره هم جناب آقای عارف و جناب آقای روحانی مواضع خوبی داشتند. از جمله سوال شد که آیا از هفت نفر دیگر استفاده می کنید؟ گفته شد که علاوه بر هفت نفر دیگر هر کسی که برنامه داشته باشد ولو رد صلاحیت هم شده است باید از او استفاده کرد. از میان این دو نفر هر کدام باشند از توان و پشتوانه همدیگر حداکثر استفاده را خواهند کرد. باید از اندیشه ها و نیروهای دیگر هم استفاده کنند. ائتلاف در این عرصه دل جامعه را شاد می کند و این دلسردی می تواند جبران شود و سبب این شود انتخابات شور بیشتری داشته باشد و ان شاءالله به نتیجه ای بهتر برسد که به نفع مردم و کشور و انقلاب است.
کسانیکه گرایش به اصلاحات و عقلانیت دارند به صحنه بیایند. امیدوارم که اجرای انتخابات به روش عقلانی و سنجیده باشد که نتیجه همان باشد که مردم می خواهند. مردمی که به صحنه می آیند هم در وجدان خود و هم نزد خدا رو سفید اند و هم ان شاء الله نتیجه انتخابات به نفع کشور و جامعه باشد و بیش از همه انقلابی که این همه برایش خون داده شده و سرمایه گذاشته شده است سود می برد و من معتقدم مردم مظلوم هستند، ولی انقلاب مظلوم تر است که ارزش های والایش گاه تحریف و از آن سوء استفاده می شود. امیدواریم نتیجه انتخابات این باشد که از تهدید ها جلوگبری کند و ارزش های انقلاب که از مهم ترین آن ها حاکمیت مردم بر سرنوشت است تحقق یابد و جایگاه ما را در عرصه جهانی بالا ببرد و مشکلات کمر شکن مردم کم شود. ان شاء الله