در پی توصیه پارلمان اروپا مبنی بر توقف مذاکرات پیرامون عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، رجب طیب اردوغان کشورهای اروپایی را تهدید کرد که مرزهای ترکیه را برای ورود پناهجویان به اروپا باز خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به مصوبه پارلمان اروپا پیرامون قطع مذاکرات اتحادیه اروپا با این کشور، به سرعت واکنش نشان داد.
اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه (۲۴ نوامبر) در مصوبهای به کشورهای عضو اتحادیه اروپا توصیه کرد که مذاکرات با ترکیه را متوقف کنند. گرچه این مصوبه لازمالاجرا نیست، اما پیامی روشن برای دولت ترکیه در بردارد.
اتحادیه اروپا از اقدامات اردوغان و دولت ترکیه پس از کودتای نافرجام درماه ژوئیه در این کشور ناخشنود است و آن را به معنای نقض حقوق پایهای شهروندان ترکیه میداند. دستگیریهای گسترده، اخراج نظامیان و کارکنان دستگاه قضایی و محدودیت فعالیت روزنامههای مستقل از جمله اقدامات دولت ترکیه در ماههای گذشته بوده است.
اردوغان در یک سخنرانی در نشست تشکل زنان در استانبول گفت اگر اتحادیه اروپا به سیاستهای اشتباه خود ادامه دهد، ترکیه نیز به پناهجویان اجازه خواهد که به اروپا وارد شوند.
پارلمان اروپا از کمیسیون اتحادیه اروپا و کشورهای عضو این اتحادیه خواسته است که علیه اقدامات ترکیه در زمینه نقض حقوقبشر فعال شوند و آنکارا را وادار به تغییر رویه خود در مقابل مخالفان و منتقدان کنند. به گفته پارلمان اروپا اقدامات “سرکوبگرانه” دولت ترکیه “تناسبی” با پیامدهای کودتا و اعمال کودتاگران در این کشور ندارد.
هشدار آلمان به اردوغان
دولت آلمان به اردوغان هشدار داد که از بحران پناهجویان به عنوان تهدیدی علیه اتحادیه اروپا استفاده نکند. اولریکه دمر، معاون سخنگوی دولت آلمان در روز جمعه (۲۵ نوامبر) در برلین گفت: «ابراز تهدید از هر دو سو کمکی به حل مشکلات میان اتحادیه اروپا و ترکیه نمیکند.» معاون سخنگوی دولت آلمان خواستار حل اختلافات میان دو طرف از طریق گفتوگوهای سازنده شد.
اتحادیه اروپا و ترکیه در ماه مارس سال ۲۰۱۶ به توافقی دست یافتند که بر اساس آن ترکیه تقبل کرده از ورود غیرقانونی پناهجویان به اروپا (بهطور مشخص به یونان) جلوگیری کند و زمینه بازگرداندن پناهجویانی که هماکنون در جزایر یونان به سر میبرند به ترکیه را نیز فراهم کند. در مقابل ترکیه نیز از کمکهای مالی و تسهیلاتی در زمینه تردد شهروندانش به اتحادیه اروپا برخوردار خواهد شد.