احیای «برجام» به بن‌بست کامل رسید

0
241

«پولیتیکو»، پنج‌شنبه 28 آوریل، نوشت: «دیپلمات‌های درگیر در مذاکرات هسته‌ای، به‌رغم رسیدن یک توافق تقریباً 27 صفحه‌ای که آماده اجرا است، هنوز بر سر آخرین مسئله مورد اختلاف میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی معطل هستند: وضعیت سپاه پاسداران.»

سپاه که در سال 2019 به‌عنوان بخشی از کمپین «فشار حداکثری» دولت ترامپ در فهرست «سازمان تروریستی خارجی» قرار گرفت، اکنون به مانع اصلی مذاکرات یا «قرص سمی» تبدیل شده و عملا مصالحه را غیرممکن کرده، به نحوی که توافق بیش از پیش غیرواقعی به نظر می‌رسد.

ایالات متحده و جمهوری اسلامی که هر دو در ابتدای گفت‌وگوها تاکید داشتند تا این مذاکرات در چارچوب مسايل هسته‌ای باقی بماند و موضوعات «فرابرجامی» را در بر نگیرد، اکنون با اصرار جمهوری اسلامی به افزودن موضوع سپاه به بن‌بست رسیده‌اند.

یک مقام آمریکایی آگاه به این موضوع گفت که موضع آمریکا این بوده است که تا زمانی که جمهوری اسلامی با برداشتن گام‌های خاصی برای کاهش نگرانی‌های امنیتی فراتر از برجام موافقت نکند، واشینگتن نیز «خواسته‌ فرابرجامی» جمهوری اسلامی درباره حذف نام سپاه از فهرست تروریسم را اجابت نخواهد کرد.

العربیه به نقل از پولیتیکو نوشت؛ این مقام آمریکایی با اشاره به تداوم تهدیدات و افزایش تنش‌آفرینی‌های سپاه، افزود: «دولت بایدن نیز در داخل با مقاومت سیاسی دو حزبی مواجه است که سپاه را در لیست تروریسم نگاه دارد.» از این رو به گفته این مقام، و به دلیل همه این عوامل، «دولت بایدن در این مرحله بسیار بعید است که نامگذاری را در چارچوب مذاکرات برجام کنار بگذارد».

واشینگتن در ابتدا با خروج سپاه از فهرست تروریسم، در ازای این‌که جمهوری اسلامی متعهد شود از هدف قرار دادن آمریکایی‌ها در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه خودداری کند و از انتقام‌جویی علیه مقامات سابق آمریکایی که مسئول تصمیم‌هایی مانند قتل قاسم سلیمانی تلقی می‌شوند، اجتناب کند. اما جمهوری اسلامی از دادن چنین امتیازات متقابلی خودداری کرد.

این نشریه در ادامه به نامه سناتور جو مانچین، از حزب دمکرات به آنتونی بلینکن اشاره کرد که در آن خاطرنشان کرده است: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است.» وی با اشاره به تمایل متحدان غربی برای استفاده از نفت و گاز جمهوری اسلامی به عنوان یک راه‌حل جایگزین فوری در برابر انرژی روسیه، افزود: «ما نباید در استفاده از کاهش تحریم‌ها برای کاهش چالش‌های انرژی کنونی خود کوته‌بین باشیم.»

در انتها این نشریه یادآوری کرد که در سوی مقابل، حامیان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، نگرانند که مذاکرات برای همیشه از هم بپاشد.