ابراز نگرانی شدید اتحادیه اروپا از برنامه‌ موشکی جمهوری اسلامی

0
361

اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای رسمی ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به برنامه‌ موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی، از جمهوری اسلامی خواست که فعالیت‌های موشکی خود را متوقف کند.

 شامگاه دوشنبه ۱۵ بهمن (۴ فوریه) کشورهای عضو اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای رسمی خواستار توقف برنامه‌ موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی شدند.

در این بیانیه اتحادیه اروپا “نگرانی شدید” خود را نسبت به برنامه‌ها و آزمایش‌های موشکی جمهوری اسلامی که موجب “بی‌اعتمادی عمیق و بی‌ثباتی منطقه می‌شود” ابراز کرده است. 

اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای که به ندرت این چنین منتشر می‌شود عنوان کرده است که “جمهوری اسلامی همچنان در تلاش است تا با انجام آزمایش‌ها و پیش‌برد فعالیت‌هایش دامنه برد و دقت موشک‌ها را افزایش دهد”.

در این بیانیه آمده است که افزایش فعالیت‌های موشکی جمهوری اسلامی موجب بی‌اعتمادی و برهم زدن ثبات در منطقه خواهد شد.

در روزهای آخر هفته گذشته، جمهوری اسلامی باز هم موشک جدیدی را به نمایش گذاشت. این موشک قادر است اهدافی را که در فاصله ۱۳۰۰ کیلومتری قرار دارند مورد هدف قرار دهد.

به ویژه ایالات متحده آمریکا نگران است که جمهوری اسلامی موشک‌های دوربرد خود را که برای انتقال ماهواره‌ها به فضا مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند به کلاهک‌های هسته‌ای مجهز کند.

روز یکشنبه ۱۴ بهمن (۳ فوریه) سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، در گفت‌وگو با شبکه دوی صداوسیما گفته بود که که جمهوری اسلامی “تجربیات گران‌بهایی را از کاربرد قدرت موشکی در سال‌های پایانی جنگ ایران و عراق و تجربیات ارزنده‌ای را از نبردهای مسلمانان فلسطینی و لبنانی” علیه اسرائیل دارد.

کشورهای اتحادیه اروپا پیش از این نیز بارها در مذاکره با مقام‌های جمهوری اسلامی نگرانی‌های خود را از برنامه‌های موشکی جمهوری اسلامی ابراز کرده بودند.

جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران روز یکشنبه در پاسخ به این نگرانی‌ها تاکید کرده بود: «امروز اگر اروپایی‌ها یا دیگران بخواهند بر اساس یک توطئه، خلع سلاح موشکی جمهوری اسلامی را دنبال کنند،‌مجبور می‌شویم به یک جهش استراتژیک روی آوریم.»

قدردانی، انتقاد و نگرانی اتحادیه اروپا

بیانیه ۱۲ ماده‌ای اتحادیه اروپا به موضوع‌های مختلفی در رابطه با جمهوری اسلامی پرداخته است، از جمله به برنامه موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی، راه‌اندازی ابزار حمایت از مبادلات تجاری با جمهوری اسلامی، نقش ایران در خاورمیانه، پایبندی جمهوری اسلامی به تعهداتش در توافقنامه برجام و اقدامات خرابکارانه جمهوری اسلامی در کشورهای اروپایی.

اتحادیه اروپا در این بیانیه از جمهوری اسلامی خواسته است که “اقدامات لازم را برای احترام به اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه فعالیت‌های موشکی” و همچنین فعالیت‌هایش در منطقه انجام دهد.

اتحادیه اروپا همچنین نگرانی خود را از نقش جمهوری اسلامی در افزایش تنش‌ها در خاورمیانه، حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی در لبنان و حضور نظامی این کشور در سوریه ابراز کرده است.

در این بیانیه از همه کشورهای دخیل در کشمکش یمن، از جمله از جمهوری اسلامی، خواسته شده است بکوشند تا درگیری‌ها در این کشور خاتمه یابد.

در بند دیگری از این قطعنامه از وضعیت حقوق بشر در ایران و کاربرد وسیع مجازات اعدام در این کشور انتقاد شده است.

اتحادیه اروپا همچنین از جمهوری اسلامی خواسته است که به برابری حقوق زنان و مردان و رعایت حقوق اقلیت‌ها احترام بگذارد.

ایران همواره هدف برنامه‌های موشکی خود را صرفا دفاعی اعلام کرده و گفته است که آزمایش‌های موشکی‌اش مغایر با قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست. ایران توانایی حمل کلاهک هسته‌ای توسط این موشک‌ها را نیز انکار می‌کند.

شورای امنیت سازمان ملل بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ از جمهوری اسلامی خواسته است تا از توسعه موشک‌های بالستیک خود که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای را دارند خودداری کند.

اتحادیه اروپا دو هدف را در ارتباط سیاسی با ایران دنبال می‌کند. هدف این سیاست از یک سو اجرای توافقنامه برجام است، توافقنامه‌ای که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ماه مه سال پیش (تقریبا ۷ ماه پیش) از آن خارج شد.

از سوی دیگر اتحادیه اروپا نگرانی خود را از برنامه‌ موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی ابراز کرده و همچنین اعلام کرده که نسبت به اجرای طرح‌های ترور جمهوری اسلامی در خاک اروپا انعطافی نشان نخواهد داد.

هفته گذشته کشورهای آلمان، فرانسه و بریتانیا سیستم مالی ابزار حمایت از مبادلات تجاری با جمهوری اسلامی را بدون استفاده از دلار به راه انداختند، تا بتوانند با وجود تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی با این کشور تبادلات مالی و تجاری داشته باشند.

در بیانیه اتحادیه اروپا نسبت به خروج آمریکا از توافقنامه برجام ابراز تاسف شده و از لغو تحریم‌های جمهوری اسلامی در چارچوب برجام به عنوان اقدامی حیاتی یاد شده است.

به گزارش دویچه وله؛ اتحادیه اروپا همچنین از جمهوری اسلامی برای پایبندی به تعهداتش در توافقنامه برجام قدردانی کرده است. در این بیانیه تاکید شده که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ۱۳ گزارش منتشر شده خود تایید کرده که جمهوری اسلامی به تعهداتش در ارتباط با برنامه‌ هسته‌ای خود پایبند بوده است.