احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران در تازهترین گزارش خود با اعلام اینکه ایران بالاترین سرانه اعدام در جهان را دارد، از بالا رفتن آمار اعدام در ایران در سال جاری خبر داد.
به گزارش رویترز، احمد شهید روز دوشنبه چهارم آبان گفت که اعدامها در ایران روندی تصاعدی داشته و در سال ۱۳۹۳ به ۷۵۳ نفر رسیده که بالاترین رقم در سالهای اخیر بوده است. با این حال بنا به گزارش او، روند اعدامهای در سال جاری با رشد ۲۵ درصدی همراه بوده است چرا که تنها تا روز اعلام گزارش ۶۹۴ نفر اعدام شدهاند.
بنا بر این گزارش، رشد اعدام ها در ایران به قاچاق مواد مخدر مربوط است و بیش از نیمی از اعدامی ها را قاچاقچیان مواد مخدر تشخیص می دهند.
گزارش احمد شهید اما به نکات دیگری نیز اشاره کرده است و آن همکاری و گفت و گوی مقام های ایران در تنظیم گزارش حقوق بشر است. او در گزارش خود یادآوری کرده که برای نخستین بار موفق به گفت و گو با مقامهای قضایی ایران شده و از این اطلاعات در گزارش خود استفاده کرده است.
وی که در نشست خبری در نیویورک سخن می گفت، اضافه کرد “گزارش فعلی من اندکی از گزارش های پیشین خوش بینانه تر است. دلیلش هم این است که اشتیاق بیشتری را در دولت ایران برای تعامل با من و با سازمان ملل متحد شاهد هستم.”
گزارش می گوید نقض حقوق زنان ایران ادامه دارد. دولت ایران توصیه های سازمان ملل متحد را برای اصلاح قوانین کیفری که خشونت داخلی را جرم می شناسد رد کرد.
به گزارش صدای آمریکا؛ آقای شهید همچنین از توافق هستهای بدست آمده با ایران حمایت کرده و آن را در بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران مؤثر دانسته است. به گفته او تحریمها علاوه بر بدتر کردن وضعیت اقتصاد و سلامت ایران، موجب پایین آمدن وضعیت حقوق بشر در ایران نیز شده است.
اندکی پیش از اعلام توافق جامع اتمی در ماه ژوئیه، وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه وضعیت حقوق بشر جهان، حکومت ایران را به “رفتار یا مجازات بی رحمانه، غیرانسانی یا تحقیر کننده” علیه شهروندان خود متهم کرد. با این حال، وزارت خارجه ایالات متحده گفت وضعیت حقوق بشر در ایران بر مذاکرات اتمی تاثیر ندارد و تحریم های مرتبط با نقض حقوق بشر به قوت خود باقی خواهند ماند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران در بخش دیگری از سخنان خود گفت، نبود دسترسی به دادرسی عادلانه و احکام سنگین علیه کسانی که از حق آزادی بیان خود استفاده کردند، همچنان در ایران وجود داشته است.
او در آخرین گزارش خود صدور حکم اعدام علیه محمدعلی طاهری، بنیانگذار گروه عرفان حلقه، را از مصادیق صدور حکم اعدام به دلیل ابراز عقیده بر شمرده است.
احمد شهید همچنین به ایران توصیه کرد که اعدام ها را برای جرائمی که “بسیار جدی” تلقی نمی شوند، متوقف کند و از تهران خواست قوانینی که موجب “تضعیف برخورداری زنان ایران از حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مدنی” می شوند، را اصلاح کند.