آژیر قرمز تب کنگو و آنفلوآنزای مرغی در مازندران به صدا درآمد

0
186

هنوز تبعات بیماری آنفلوآنزای مرغی در مازندران فراموش نشده که تب کنگو به سراغ این استان آمد و اولین قربانی را نیز گرفت.بیماری فوق حاد پرندگان و آنفلوانزای مرغی و تب کریمه کنگو در روزهای اخیر، آژیر خطر و قرمز را در استان مازندران به صدا درآورده است و نگرانی مردم را افزایش داده است.

با گذشت حدود ۱۰ روز از انتشار خبرهایی مبنی بر شیوع بیماری پرندگان و معدوم شدن بسیاری از پرندگان، نشر اخباری مبنی بر شیوع بیماری تب کنگو، وضعیت خاصی را در مازندران ایجاد کرده است.

در پی انتشار ویروس انفلوانزای مرغی، قطعات زیادی از مرغهای مشکوک به این بیماری معدوم شدند و کانونهای خطر و بحران نیز شناسایی شد و طرح جمع‌آوری عرضه کنندگان غیرمجاز مرغ زنده در بازارهای محلی و سنتی مازندران به اجرا در آمد.

حسین رضوانی مدیرکل دامپزشکی مازندران ، جلوگیری و مبارزه با کشتار غیرمجاز و زنده فروشی مرغ و انواع ماکیان نظیر اردک، غاز، بوقلمون، جوجه و دیگر پرندگان در بازار های سنتی و هفتگی استان مازندران را از اولویت‌های بسیار مهم دامپزشکی مازندران دانست.

وی گفت: دامپزشکی باید در حال حاضر با شدت و حدت بیشتری نسبت به جمع آوری این واحدهای غیر مجاز و همچنین شناسایی و برخورد با خودروهای عرضه مرغ زنده در سطح شهرها و روستاها اقدام کند، لذا واجب است روسای ادارات شهرستانی با برگزاری جلسات مختلف با فرمانداریها و شهرداریها، با همکاری نیروی انتظامی و دستور دادستانی شهرستان نسبت به جلوگیری از فعالیت اینگونه مراکز اقدام کنند.

به گزارش مهر؛ رضوانی تصریح کرد کارشناسان و بازرسین بهداشتی دامپزشکی مازندران حسب وظیفه نظارتی خود اقدام به برخورد مستمر با عرضه کنندگان غیربهداشتی زنده فروشی مرغ و کشتار غیرمجاز آن می‌کنند و انشاالله به زودی با همکاری سایر ارگان‌های مرتبط، شاهد جمع شدن این معضل بهداشتی و ارتقاء سطح بهداشتی خواهیم بود.

وی با اشاره به احتمال بروز بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان در هنگام خرید مرغ زنده تاکید کرد هم استانیهای عزیز می توانند مرغ مصرفی خود را از مراکزی که تحت نظارت دامپزشکی هستند تهیه و در موقع تمیز کردن حتما از دستکش استفاده کنند.

وی رعایت بهداشت را در جلوگیری از بروز و شیوع انواع بیماریهای مشترک را مهم خواند و افزود: در هنگام خرید مرغ بسته بندی شده که توسط کشتارگاههای صنعتی طیور در استان تهیه شده به اطلاعات روی برچسب و یا لیبل محصول توجه بیشتری داشته باشند.

آنفلوانزای مرغی با همه حرفها و حدیثها و ضررهایش به گفته متولیان جهاد کشاورزی مازندران به ایستگاه آخر رسید و هم اکنون مهار شده است.

دلاور حیدرپور با بیان اینکه می توانیم بگوییم آنفلوانزای پرندگان مهار شده است گفت: کانونهای بحران و خطر شناسایی شده و اقدامات لازم برای پیشگیری از آن صورت گرفته است.

اما آنفلوانزا، آخر قصه بیماریها در مازندران نیست و با پیدا شدن و شیوع بیماری مهلک دیگری به نام تب کریمه کنگو، نگرانیها شدت یافت.

تب کریمه کنگو یک بیماری خونریزی دهنده با تب حاد است که به وسیله کنه منتقل می شود، این بیماری در میان حیوانات اهلی علامت ندارد و به پوست می چسبد و آلوده می کند. از جای جای بدن خون می آید، باعث اختلال در پلاکت خون و پایین آمدن گلبول سفید خون می شود و اختلال خونریزی در بدن، خونریزی مغزی، خونریزی بینی دستگاه گوارش و تب را به دنبال دارد.

همچنین روستاییان از تماس مستقیم با حیوانات و گوشت ذبح شده و امحا و احشام دام خودداری کنند، حتما از دستکش و ماسک استفاده و گوشت تازه را حتما در یخچال نگهداری کنند تا مورد ابتلا کاهش یابد.

بر اسال اعلام اداره بهداشت شهرستان چالوس، مرگ یک نفر بر اثر بیماری تب کریمه کنگو در شهرستان تایید شد و فرماندار چالوس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به فوت یکی از اهالی شهر هچیرود در اثر بیماری مشکوک به تب کنگو اظهار کرد: در چنین مواردی مسأله سلامتی و جان افراد در میان است و لازم است همه دستگاه‌ها اقدامات جدی را در این زمینه انجام دهند.

محمدناصر زندی با بیان اینکه با هرگونه ذبح غیرقانونی دام باید برخورد قانونی صورت گیرد، افزود: شرایط پیش رو با وضعیت عادی متفاوت است و باید با هر مورد مشکوکی قاطعیت به خرج داد.

فرماندار چالوس ادامه داد: با توجه به اینکه بیماری در حال حاضر تحت کنترل است، نباید مردم را نگران کرد بلکه کافیست فقط مراقبتهای اولیه انجام شود، مردم از مراکز مناسب خرید کنند و شرایط نگهداری گوشت و فرآورده‌های دامی نیز به درستی انجام شود.

این مسئول تأکید کرد: با توجه به فوت فرد بیمار نباید خانواده آن مرحوم مورد اذیت و آزار قرار گیرند و متأسفانه افرادی از روی ناآگاهی در فضای مجازی به مسائل بعد از این حادثه دامن زدند که کاری پسندیده نیست.

وی با اشاره به به شیوع آنفلوآنزای حاد پرندگان در مناطقی از شرق مازندران تصریح کرد: تمام دستگاه‌ها مربوط باید مراقب باشند که به هیچ عنوان مرغ زنده چه در بازار و چه توسط دست‌فروشان دوره‌گرد خرید و فروش نشود.

روزهای اخیرشاهد بیماری cchf، ویروسی از گروه آریوویروس در مازندران هستیم که شایع ترین ناقل آن کنه ای با نام هیالوما است که مخزن این ویروس را می توان در طبیعت و درکنه یافت و ازطریق خون یا ترشحات بیمار، یا لاشه حیوانات آلوده منتقل می شوند.

می توان علایم این بیماری را سردرد شدید، تب و لرز، خستگی و درد عضلانی، پرخونی در صورت، استفراغ، احساس سرما و دردهای بالای معده ذکر کرد و به گفته رئیس مرکز بهداشت چالوس، این بیماری درحیوانات اهلی هیچ گونه علایم مشخص ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان از طریق ذبح حیوان آلوده یا به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان در یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده ممکن است.

حدیث گردکلی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: خطر این بیماری جدی است ولی راه حل های آسانی برای پیشگیری دارد که می توان به سمپاشی منازل و اصطبل ها برای کاهش آکنه، مصرف مواد ضدعفونی برای گندزدایی توالت ها در محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار اشاره کرد، همچنین از خرید گوشتهای بازرسی نشده و بدون مهر دامپزشکی خودداری شود.

رئیس شبکه بهداشت چالوس در خصوص انتظارات از ادارات و افراد گفت: آموزش به مرغداران، شوراها و دهیاران، اتخاذ تدابیر و تهیه وسایل حفاظتی فردی برای کادر درمانی، برگزاری جلسات آموزشی کادر بیمارستان توسط مسئولین بیمارستانی، همکاری سازمان نظام پزشکی برای اجرای برنامه های آموزشی تخصصی مرتبط، تشدید قرنطینه های موجود، همکاری نیروی انتظامی و دادگستری در خصوص جلوگیری از تردد دامهای قاچاق، جلوگیری از زنده فروشی طیور و جلوگیری از کشتارهای غیر مجاز دام ضروری است.

گردکلی با اشاره به مرگ یکی از اهالی شهرستان بر اثر ابتلاء به بیماری تب کنگو ادامه داد: حواشی این بیماری باعث آزار و عذاب روحی خانواده مرحوم و موجب نگرانی و وحشت مردم منطقه شده است.

وی عنوان کرد: آنچه در درمان موثر بیماری نقش اساسی دارد، آغاز سریع درمان‌های ضد ویروسی برای فرد مشكوك به بیماری و جداسازی وی از دیگر افراد در محیط استریل است.

به تاکید کارشناسان و متخصصان بیماری‌های عفونی، دوره كمون تب كنگو را به طور متوسط از چهار تا حداكثر ۱۲ روز تخمین می‌زنند. این متخصصان می‌گویند: معمولا تا روز چهارم علائم غیرخونریزی مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه چشم، استفراغ و دردهای بالای معده است.

علائم خونریزی از روز چهارم شروع می‌شود كه بیشتر در مخاط دهان و پوست، لثه‌ها، بینی، معده، روده و رحم و زیر پوست ناحیه ساق پا و دست‌ها ظاهر می‌شود. مرگ بیمار، در صورت دسترسی نداشتن به مراكز پزشكی مجهز و نیز شوك، كم خونی، خونریزی شدید ریوی، عفونت و اختلال انعقادی داخل عروقی اتفاق می‌افتد.