در تازهترین گزارش خود، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تهران را به ادامه نقض بندهای اصلی توافق هستهای برجام متهم کرده و اظهار داشت که برای حل بحران هستهای جمهوری اسلامی تاکنون پیشرفت قابلذکری حاصل نشده است.
آژانس دوشنبه 9 خرداد طی گزارشی که در رسانههای بینالمللی منعکس شد، از پیشرفت اندک در روند تلاشهای انجام شده برای برونرفت از بنبست مذاکرات با جمهوری اسلامی خبر داد.
این نهاد بینالمللی ناظر بر فعالیتهای هستهای گفته: «بهرغم فشارهای تازهای که برای احراز پیشرفت در حلوفصل این مشکل انجام شده، ایران تاکنون به سؤالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در سه سایت اعلام نشده این کشور، پاسخی ارائه نداده است.»
بنا به گزارشها عدم احراز پیشرفت در این زمینه احتمالا در جلسه هفته آینده شورای حکام آژانس به تنشهای دیپلماتیک جدیدی میان غرب و جمهوری اسلامی منجر شود و چنانچه قدرتهای غربی بهدنبال صدور قطعنامهای در انتقاد از جمهوری اسلامی باشند، این گزارش آژانس میتواند ضربه شدیدتری به تلاشهای متوقف شدهای تلقی شود که برای احیای توافق هستهای برجام آغاز شده بود.
العربیه به نقل از رویترز نوشت؛ گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به جزئیات عدم پاسخگویی قانعکننده ایران میپردازد، فشارها بر ایالات متحده و متحدان آن کشور را برای اقدام علیه جمهوری اسلامی در جلسه هیئت مدیره آژانس افزایش میدهد.
این گزارش آژانس در حالی منتشر میشود که جمهوری اسلامی و این نهاد بینالمللی در ماه مارس گذشته اعلام کرد بودند، تلاشهای مجددی را برای روشن کردن مسائل باقیمانده آغاز کردهاند.
در گزارش جدید آژانس درباره منشاء ذرات رادیواکتیو کشف شده در سه سایت هستهای اعلام نشده جمهوری اسلامی، آمده است: «جمهوری اسلامی در رابطه با یافتههای آژانس در آن مکانها، توضیحاتی که از نظر فنی معتبر باشد، ارائه نکرده است». این گزارش همچنین تاکید میکند: «مشکلات نظارتی و ایمنی مربوط به این سه مکان به قوت خود باقی مانده است.»
در گزارش فصلی جدید آژانس که رویترز مشاهده کرده است، تخمین زده میشود ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی با درجه خلوص 60 درصد – که خلوص نزدیک به 90 درصد آن مورد نیاز برای ساخت تسلیحات هستهای است – از میزان 9.9 کیلوگرم به 43.1 کیلوگرم افزایش یافته است.
این مقدار از ذخایر اورانیوم با غنیسازی بالای 60 درصد بیش از مقادیری است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن را «مقدار قابلتوجه» نامیده و میتواند «امکان ساخت یک وسیله انفجاری هستهای» یا به عبارت دیگر ساخت یک بمب اتمی را فراهم کند.
طبق پروتکلهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این «مقدار قابلتوجه» در سطح خلوص 60 درصد حدودا 42 کیلوگرم اورانیوم است که خطر تولید سلاح اتمی را بهدنبال داشته و تهدید به شمار میرود.