آژانس بین المللی انرژی اتمی روز یکشنبه گفت ایران موافقت کرده است که این سازمان نظارت گسترده تری بر اجرای تعهدات ایران در برجام (برنامه جامع اقدام مشترک یا توافق جامع اتمی) داشته باشد.
به گزارش آسوشیتدپرس، این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد گفت ایران “به طور مشروط” قبول کرده است زمانی که توافق جامع اتمی به “مرحله اجرا” در آید، به بازرسی های سخت تر تن دهد.
“پروتکل الحاقی” شامل تدابیری فراتر از تدابیر نظارتی معمول است که کشورهای عضو با آژانس بر سر اجرای آنها توافق کرده اند. برای مثال “پروتکل الحاقی” اجازه می دهد که بازرسان آژانس در کوتاه مدت از فعالیت ها و سایت های مشکوک اتمی بازرسی کنند.
ایران و قدرت های جهانی روز یکشنبه به مرحله مهمی از توافق اتمی رسیدند که در نهایت تحریم های اتمی علیه ایران را لغو می کند.
از این روز، ایران محدود کردن برنامه اتمی خود را با ایجاد تغییراتی در سایت های اتمی خود نظیر تاسیسات زیر زمینی فوردو، راکتور آب سنگین اراک و همچنین مرکز غنی سازی نطنز آغاز می کند که به “مرحله عملیاتی” شهرت دارد.
اما “روز اجرای” توافق زمانی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کند که ایران مطابق با مفاد توافق اتمی عمل کرده است و تحریم ها پس از آن به طور مشروط – تا زمانی که ایران به تعهداتش در برجام عمل کند- برداشته می شود. تاریخ این روز هنوز تایید نشده و احتمالا چند ماه طول می کشد و بستگی به سرعت عمل ایران در محدود کردن برنامه اتمی اش طبق توافق جامع اتمی دارد.
به گزارش صدای آمریکا؛ ایران اجرای “داوطلبانه” پروتکل الحاقی را در دولت محمد خاتمی پذیرفت، اما پس از روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد، از اجرای آن سر باز زد.
به گزارش فارس، پیشتر عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه ایران گفته بود “تصویب پروتکل الحاقی در دست مجلس است و ممکن است دولت در مقطعی داوطلبانه آن را اجرا کند ولی آن هم منوط به دیدگاه نمایندگان مجلس است.” برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اجرای این پروتکل مخالف هستند.