گزارشها حاکی است که دولت اوباما در حال بررسی آزادسازی برخی از سرمایههای خارجی بلوکه شده ایران است. هدف از این اقدام کاهش فشار ناشی از تحریمهای اقتصادی است که به دلیل عدم همکاری ایران با جامعه بینالملل در برنامه اتمیاش بر ایران وارد شده است.
ظاهرا قرار است آزادسازی سرمایههای بلوکهشده خارجی ایران به صورت تدریجی صورت گیرد.
گزارشها در این زمینه که به نقل از مقامات ارشد دولتی آمریکا است، پس از مذاکرات اخیر گروه ۵+۱ با ایران در ژنو منتشر شده است. جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید گفت نشست ژنو «سطحی از جدیت را از سوی ایران نشان داد که تا پیش از این دیده نشده بود.
اما به گزارش صدای آمریکا، برنادت میهن، سخنگوی کاخ سفید گفته است که بحث لغو تحریمهایی خاص «خام و ریسکآمیز» است. او گفت قبل از آن که آمریکا بتواند به طور جدی به فکر برداشتن گامهایی در جهت کاهش تحریمها باشد، ایران باید با انجام «اقدامات معنادار، شفاف و قابل تایید» موافقت کند.
ایران تاکید دارد که برنامه اتمیاش صلحآمیز است، اما ایالات متحده و دیگر کشورهای جهان خواستار اثبات این ادعا هستند تا اطمینان یابند که ایران به دنبال تولید سلاح هستهای نیست.
مذاکرات ژنو میان نمایندگان ایران و پنج عضو دائمی شورای امنیت، متشکل از آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا، به علاوه آلمان برگزار شد. قرار است گروه ۵+۱ و ایران سه هفته دیگر هم تشکیل جلسه دهند.
گروه ۵+۱ خواستار تعلیق غنیسازی اورانیوم در ایران و یا انتقال ذخیره اورانیوم غنیشده ایران به خارج از این کشور هستند. این کشورها همچنین از ایران میخواهند که با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از جمله بازرسی سرزده کارشناسان این سازمان از تاسیسات اتمی، همکاری کامل داشته باشد.
مذاکرات اخیر در ژنو، اولین دیدار میان تیم ایران و نمایندگان کشورهای قدرتمند جهان پس از ریاست جمهوری حسن روحانی است. آقای روحانی وعده داده است که برای لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران تلاش کند اما کشورهای ۵+۱ میگویند قبل از برآورده شدن این خواسته، ایران باید گامهای عملی و محکم در جهت اثبات صداقتش بردارد.
مارکو روبیو، سناتور آمریکایی از طریق معرفی قطعنامهای به کنگره آمریکا که خواستار اعمال تحریمهای بیشتر بر ایران در صورت عدم همکاری ایران میشود، سعی میکند فشار بر ایران از سوی آمریکا ادامه یابد. او در بیانیهای گفت «ایران بارها قول خود را شکسته و نمیشود به آن اعتماد کرد.»
اقدامات آقای روبیو به دنبال انتشار نامه ۱۰ سناتور به باراک اوباما در اوایل هفته جاری است. سناتورها در آن نامه گفتند که آماده تعلیق تحریمهای جدید علیه ایران هستند به شرط آنکه ایران گامهای اساسی بردارد.
همزمان، اسرائیل درباره کاهش فشارها بر ایران هشدار داده و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفته است که تسهیل فشارها بر ایران «اشتباهی تاریخی» خواهد بود.