آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های ۲۰۱۹؛ نبرد سرزمین‌ها

0
266

لیورپول، فلامنگو، مونتری، الهلال، السد، اسپرانس و اینگن؛ هفت تیم از شش قاره در یک تورنمنت کوچک و جذاب شرکت می‌کنند.

 سوت آغاز جام‌جهانی باشگاه‌های ۲۰۱۹ از چهارشنبه شب در قطر به صدا درآمد. تورنمنتی که جام‌داران ۶ قاره و قهرمان کشور میزبان در آن برای کسب جامی متفاوت تلاش خواهند کرد. هفت تیمی که هیچ‌کدام سابقه قهرمانی در جام‌جهانی باشگاه‌ها را نداشته‌اند، را معرفی خواهیم کرد.


قهرمان لیگ قهرمانان اروپا
لیورپول؛ جامی جدید در ویترین افتخارات

همیشه پیش از شروع جام‌جهانی باشگاه‌ها شانس اول قهرمانی را به قهرمان لیگ قهرمانان اروپا می‌دهند که طبیعی است. امسال هم لیورپول شانس اول قهرمانی خواهد بود به چند دلیل. هم این‌که تیمی که یورگن کلوپ ساخته از همیشه آماده‌تر است و نکته دیگر این‌که در تاریخ پرافتخار سرخ‌های مرسی‌ساید جام قهرمانی باشگاه‌های جهان به چشم نمی‌خورد.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
فصل ۲۰۱۹-۲۰۱۸ لیگ قهرمانان اروپا، لیورپول شروع خوبی نداشت. حتی سرخ‌ها تا روز آخر مشخص نبود از مرحله گروهی صعود می‌کنند یا نه. جالب بود مثل فصل ۲۰۰۵-۲۰۰۴ در آخرین روز جواز صعود را گرفتند و در نهایت قهرمان شدند. در واقع لیورپول پشتِ سر پاری‌سن‌ژرمن و فقط برای اینکه ۲ گل بیش از ناپولی زده بود (نه برای تفاضل گل بهتر) با ۹ امتیاز از این مرحله گذر کرد. جالب است بدانید که شاگردان کلوپ هر سه بازی خارج‌از‌خانه‌شان در مرحله گروهی را باخته بودند. اما در مرحله حذفی ورق برگشت و شرایط برای سرخ‌ها بهتر شد. در مرحله حذفی ابتدا در یک‌هشتم نهایی تیم قدرتمندی همچون بایرن‌مونیخ را در حالی از پیش‌رو برداشتند که در آنفیلد مقابلش متوقف شده بودند. پورتو در یک‌چهارم نهایی حریفی نبود که برای لیورپول چالش ایجاد کند و این مرحله را هم راحت رد کردند. اما در نیمه‌نهایی اتفاقاتی افتاد که یورگن کلوپ اعتقاد دارد همانجا قهرمان شدند. در نوکمپ ۳ گل از بارسلونا خوردند و وقتی همه بارسا را فینالیست و قهرمان می‌دانستند، با وجود چند مصدوم لیورپولی‌ها در آنفیلد بدجور کاتالان‌ها را غافلگیر کردند. برد ۴ بر صفر آن‌ها در تاریخ ماندگار شود. بازگشتی که جام را به آن‌ها هدیه داد. در فینال تاتنهام را در دیداری بردند که کم‌هیجان‌تر از مراحل قبل بود. ۲ گل از صلاح و اوریگی جام را برای مرتبه ششم به مرسی‌ساید برد. ۱۴ سال برای این جام انتظار کشیدند و طبیعتاً برای حضور در جام‌جهانی باشگاه‌ها هم به همین میزان صبر کرده‌اند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

سابقه
لیورپول فقط یک مرتبه در جام‌جهانی باشگاه‌ها شرکت کرده است. این تورنمنت سال ۲۰۰۰ شروع شده و از آن سال به بعد فقط قهرمانی فصل ۲۰۰۵-۲۰۰۴ باعث شد سرخ‌های مرسی‌ساید راهی جام‌جهانی باشگاه‌ها شوند که آن سال در ژاپن برگزار شده بود. مثل حالا، ۱۴ سال پیش هم قهرمان اروپا از نیمه‌نهایی گام به رقابت‌ها می‌گذاشت. اولین حریف‌شان قهرمان کونکاکاف تیم ساپریسای کاستاریکا بود. ۲ گل از کراوچ و یک گل از جرارد برد راحت ۳ بر صفر را برای لیورپول به ثبت رساند. حریف‌شان در فینال سائوپائولو بود. اما این فینال مثل فینال استانبول که چند ماه قبل تجربه کرده بودند پایان خوشی نداشت. گلی که دقیقه ۲۷ مینیرو وارد دروازه‌شان کرد را نتوانستند جبران کنند تا همان یک دوره حضور با نایب‌قهرمانی به پایان برسد. در کل سابقه لیورپول در جام‌جهانی باشگاه‌ها به همین دو مسابقه خاتم می‌شود. حالا لیورپول به اولین قهرمانی در کلکسیون افتخاراتش می‌اندیشد. سرخ‌های مرسی‌ساید که تا چند سال پیش پرافتخارترین تیم لیگ برتر بودند، در جام اتحادیه، جام حذفی، لیگ قهرمانان، جام یوفا و سوپرجام، افتخارات پرشماری کسب کرده‌اند، اما قهرمانی در جام‌جهانی باشگاه‌ها را کم دارد. آیا با یورگن کلوپ این جام به افتخارات‌شان اضافه خواهد شد؟

بازیکنان کلیدی
لیورپول این روزها یک تیم بی‌نظیر شده. شاید وقتی درباره این تیم صحبت می‌کنید نام‌هایی مثل محمد صلاح یا ویرجیل فان‌دایک و حتی آلیسون را به‌عنوان ستاره نام ببرید. اما نقش سادیو مانه، روبرتو فیرمینو، فابینیو، جورجینیو واینالدوم، جردن هندرسون، جیمز میلنر، الکس اوکسلید چمبرلین، دیووک اوریگی، اندی رابرتسون و حتی پسر اهل بندر لیورپول یعنی ترنت الکساندر آرنولد را نمی‌توان نادیده گرفت. آلیسون به ترکیب تیم برگشته و سنگربانی مطمئن است. فان‌دایک با وجود اینکه ۲۸ سال سن دارد، اما مثل یک مدافع باتجربه و سی‌وچند ساله در قلب دفاع کار می‌کند. فابینیو در لیورپول جا افتاده و علاوه بر نقش تخریبی‌اش، تیم را راه می‌اندازد. سختکوشی‌های میلنر و هندرسون ستودنی است. مانه از زیر سایه صلاح بیرون آمده و این فصل بهترین گلزن تیم بوده. فیرمینو هم با اینکه آمار گلزنی‌اش بالا نیست ولی در نقش مهاجم کاذب فوق‌العاده عمل می‌کند. از ارسال‌های بی‌نقص و تیزهوشی مدافعان کناری‌شان آرنولد و رابرتسون نگذرید. هردوی آن‌ها در حمله توانا هستند و در دفاع پرتلاش. چمبرلین با وجود افت در آرسنال و مصدومیت‌های پرتعداد هروقت در ترکیب لیورپول قرار می‌گیرد مهره مهمی محسوب می‌شود. اوریگی هم که با گل‌های حساس فصل پیش برابر بارسلونا، تاتنهام و اورتون محبوب هواداران شده. این تیم آن‌قدر هماهنگ و کامل است که باز هم شانس قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا را دارد. فاصله گرفتن‌شان از رقبا در لیگ برتر هم باعث شده هواداران تیفوسی‌شان به شکستن طلسم فکر کنند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

مربی
یورگن کلوپ مربی ۵۲ ساله آلمانی حالا مرد رؤیاهای لیورپولی‌هاست. نه ژرار هولیه، نه رافا بنیتس، نه کنی دالگلیش در دوره دوم مربیگری‌اش و نه حتی مربی باانگیزه‌ای مثل برندان راجرز نتوانستند تیمی بسازند که هواداران لیورپول دل‌شان به آن قرص باشد. تیمی که سوار بر بازی باشد و قبل از همه دیدارها شانس بیشتری برای پیروزی‌اش قائل شوند. لیورپول با این مرد محبوب آلمانی نزدیک به ۶۰ درصد آمار پیروزی داشته و فصل به فصل پیشرفت کرده است. درست است که هنوز قهرمانی انگلیسی در کارنامه کلوپ ثبت نشده، اما به نظر می‌رسد آن روزی که از شکسته شدن طلسم بنویسیم دور نیست. برتری در تمامی دیدارها و بازی‌های چشم‌نواز، همچنین ناامید نشدن از کسب پیروزی تا واپسین دقایق، همه و همه باعث شده آن‌ها مدعی اول قهرمانی لیگ برتر باشند و اگر فشردگی مسابقات بگذارد شاید بتوانند قهرمانی در جام حذفی و جام اتحادیه را هم به کلکسیون افتخارات‌شان اضافه کنند. یورگن کلوپ هیچ‌گاه در جام جهانی باشگاه‌ها حاضر نبوده. او با دورتموند فینال لیگ قهرمانان را به بایرن‌مونیخ باخت و شانس حضور در این مسابقات را از دست داد. بعد از چند سال یک مربی به جز زیدان پیدا شد که تیمش را به جام‌جهانی باشگاه‌ها برساند! نکته مهم دیگر اینکه در جام‌جهانی باشگاه‌ها هیچ‌وقت یک مربی آلمانی قهرمان نشده و کلوپ می‌تواند نام خودش را به‌عنوان اولین آلمانی قهرمان این رقابت‌ها ثبت کند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

نکته جالب
یکی از نادرترین اتفاق‌های دنیای فوتبال همین ماه در انگلیس رخ خواهد داد، در کشوری که بهترین لیگ دنیا را دارد و آن را خانه فوتبال می‌دانند. شاید اگر این اتفاق در کشور خودمان رخ می‌داد سروصدای زیادی به پا می‌کرد، اما در انگلیس با آن کنار آمده‌اند و می‌دانند مجبور هستند اینطور برنامه‌ریزی کنند. لیورپول در هر تورنمنتی که ممکن بوده در این فصل حضور دارد و این‌هم از مشکلات موفق بودن است! برتری برابر آرسنال در دور چهارم جام‌اتحادیه باعث شد برای بازی بعدی‌شان مقابل استون‌ویلا هیچ تاریخی باقی نماند. یورگن کلوپ از تعداد زیاد تورنمنت‌ها و بازی‌ها گلایه کرد و گفت شاید خیلی‌ها منتظر بودند آن‌ها به آرسنال ببازند. در هر صورت چاره‌ای نبود جز تبدیل کردن لیورپول به دو قسمت. تیم اصلی به قطر می‌رود تا در جام‌جهانی باشگاه‌ها بازی کند و تیمی متشکل از بازیکنان آکادمی و جوان‌ها به بیرمنگام سفر خواهد کرد تا یک روز قبل از نخستین بازی سرخ‌ها در جام اتحادیه برابر استون‌ویلا قرار بگیرد. برای همه این اتفاق عجیب بوده و در تاریخ هم ممکن است هیچ‌وقت دیگر چنین موردی پیش نیاید. هفدهم دسامبر برابر استون‌ویلا بازی می‌کنند و هجدهم دسامبر ۶۹۸۰ کیلومتر آن‌طرف‌تر در دوحه قطر در نیمه‌نهایی جام‌جهانی باشگاه‌ها به میدان خواهند رفت.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۱
برد: ۱
باخت: ۱
گل‌زده: ۳
گل‌خورده: ۱
بهترین عملکرد: نایب‌قهرمانی در سال ۲۰۰۵


قهرمان کوپا لیبرتادورس
فلامنگو؛ محبوب‌ترین‌ها به دنبال طلسم‌شکنی

تیمی از ریودوژانیرو برزیل به جام‌جهانی باشگاه‌ها رسیده. فلامنگو اولین حضورش در مسابقات بین‌المللی باشگاهی جهان را تجربه خواهد کرد. در حالی که حضور برزیلی‌ها در جام‌جهانی باشگاه‌ها پرشمار بوده، فلامنگو که در سرزمین قهوه تیم محبوبی به شمار می‌رود این افتخار را نداشته که در مسابقات شرکت کند. در واقع قهرمانی‌شان در کوپا لیبرتادورس پس از ۳۸ سال رقم خورد و مدت‌ها برای رسیدن بر قله فوتبال باشگاهی آمریکای‌جنوبی صبر کردند. فلامنگو در پی شکستن طلسم قهرمان نشدن تیم‌های آمریکای‌جنوبی در این تورنمنت هم هست. آخرین قهرمانِ غیراروپایی کورنتیانس در سال ۲۰۱۲ بود.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
تقویم کوپا لیبرتادورس سالانه است و همین چند وقت پیش قهرمان آمریکای‌جنوبی مشخص شد. فلامنگو ۱۰ سالی می‌شود قهرمان سری A برزیل نشده، اما با نایب‌قهرمانی در فصل ۲۰۱۸ موفق شد جواز حضور در کوپا لیبرتادورس را کسب کند. در گروه D کنار تیم‌های کیتو اکوادور، پنیارول اروگوئه و سن‌خوسه بولیوی قرار گرفتند. گروه جالبی که در پایان سه تیم ۱۰ امتیازی داشت. با این وجود آن تیم ۱۰ امتیازی که صدرنشین شد، فلامنگو بود که به لطف برد ۶ بر یک برابر سن‌خوسه تفاضل گل بهتری داشت. در مرحله یک‌هشتم نهایی کوپا لیبرتادورس در یک سمت نمودار ۴ تیم برزیلی قرار داشتند که همگی به مرحله بعد صعود کردند. فلامنگو موفق شد تیم اِمِلِک اکوادور را به‌سختی کنار بزند. باخت ۲ بر صفر بازی رفت را در بازی برگشت با همین نتیجه جبران کرد و در نهایت با برتری در ضربات‌پنالتی به مرحله بعد رسید. اینترناسیونال حریف بعدی بود که در مجموع ۳ بر یک بردند تا راهی نیمه‌نهایی شوند. در نیمه‌نهایی دو تیم برزیلی و دو تیم آرژانتینی به یکدیگر رسیدند. سوپرکلاسیکو تعیین‌کننده یک فینالیست بود که ریورپلاته آن را برد. فلامنگو هم برخلاف مرحله گروهی و اولین دور حذفی در نیمه‌نهایی قدرتنمایی کرد. پس از تساوی یک-یک در بازی رفت برابر گرمیو، در بازی برگشت ۵ بر صفر پیروز شدند و به فینال رسیدند. در فینال هم تا واپسین دقایق جام را تقدیمِ ریورپلاته کرده بودند. با این حال درخشش گابریل باربوسا و گل‌‌هایی که در دقایق ۸۹ و ۲+۹۰ زد برای دومین مرتبه جام قهرمانی را به ویترین افتخارات فلامنگو افزود.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

سابقه
فلامنگو ۳۸ سال پیش برای اولین مرتبه قهرمان کوپا لیبرتادورس شده بود و طبیعتاً آن زمان جام‌جهانی باشگاه‌هایی وجود نداشت که در آن شرکت کند. به این ترتیب شاهد اولین حضور این تیم قرمز و مشکی‌پوش در جام‌جهانی باشگاه‌ها خواهیم بود. اما برزیلی‌ها سابقه خوبی در این تورنمنت داشته‌اند و پس از اسپانیایی‌ها بیشترین قهرمانی را آورده‌اند. تیم‌های برزیلی ۹ مرتبه در جام‌جهانی باشگاه‌ها حاضر بوده‌اند. در مجموع ۷ مرتبه فینالیست شده‌اند، ۴ قهرمانی کسب کرده‌اند و ۳ مرتبه نایب‌قهرمان رقابت‌ها شده‌اند. در دوره اول که برزیل میزبان بود، کورینتیانس و واسکوداگاما فینالیست شدند که کورینتیانس قهرمان شد. پس از ۵ سال وقفه در سال ۲۰۰۵ دوباره این تورنمنت از سر گرفته شد و سائوپائولو قهرمان رقابت‌ها بود که لیورپول را در فینال شکست داد. سال ۲۰۰۶ هم اینترناسیونال با برتری برابر بارسلونا سومین قهرمان برزیلی نام گرفت. از آن سال به بعد فقط یک قهرمانی نصیب برزیلی‌ها شده که باز هم کورینتیانس در سال ۲۰۱۲ آن را به‌دست آورد. نکته جالب اینکه مثل دو فینال قبلی این فینال هم با یک گل به سود فینالیست برزیلی خاتمه پیدا کرد و این تیم، چلسی را برد. در سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۷ هم سانتوس و گرمیو در فینال به بارسلونا و رئال‌مادرید باختند و جام قهرمانی از دست‌شان پرید.

بازیکنان کلیدی
برخلاف بسیاری از تیم‌های آمریکای‌جنوبی، فلامنگو تیمی است که ستاره‌هایش برای کسانی که فقط فوتبال اروپا را دنبال می‌کنند هم آشنا هستند. گابریل باربوسا که از چند سال پیش با گلزنی‌هایش در برزیل با پیراهن سانتوس به «گابی‌گل» مشهور شده بود، حالا قهرمانِ هواداران فلامنگو است. او در اینتر دوران خوبی نداشت و کلاً رفتن به اروپا برایش خوش‌یمن نبود. دوباره در سانتوس احیا شد و در فلامنگو آنقدر درخشیده که به تیم ملی برزیل برگردد. در دقایق پایانی فینال کوپا لیبرتادورس ۲ گل به ریورپلاته زد و مرد اول تیمش در راه قهرمانی بود. فصل قبل آقای‌گل سری A برزیل شد و این فصل در آستانه تکرار همان عنوان است. چندی پیش دو مدافع راست و چپ باتجربه از اروپا به برزیل برگشتند تا در فلامنگو بازی کنند و مهره‌های مهمی در مراحل پایانی لیبرتادورس بودند. رافینیا که از بایرن‌مونیخ آمد و فیلیپه لوئیس که از اتلتیکومادرید راهی فلامنگو شد. رودریگو کایو مهره اصلی خط دفاعی‌شان محسوب می‌شود. در خط میانی هم یک بازیکن معروف دیگر دارند که دیگو ریباس است. دیگو در ۳۴ سالگی مهره مفیدی برای فلامنگو است و با کوله‌باری از تجربه که با بازی در وردربرمن، ولفسبورگ، یوونتوس و اتلتیکومادرید بازوبند کاپیتانی تیم را بر بازو می‌بندد. اورتون ریبیرو کاپیتان دوم فلامنگو هم دیگر هافبک ریزنقش و تکنیکی تیم به شمار می‌رود. جورجن دِآراسکائتا ملی‌پوش اروگوئه‌ای هم که از کروزیرو آمده با گلزنی‌هایش برای تیم مفید بوده و با وجود اینکه در خط میانی بازی می‌کند، چارچوب‌شناس خوبی است. برونو هنریکه هم یا به‌عنوان وینگر کار می‌کند یا در خط حمله زوج گابریل است.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

مربی
سرمربی ۶۵ ساله و کهنه‌کار فلامنگو احتمالاً برای شما آشناست. ژرژ ژسوس پرتغالی که چند ماهی هدایت الهلال عربستان را برعهده داشت و شاید در بازی اول در نیمه‌نهایی جام‌جهانی باشگاه‌ها با تیم سابقش روبه‌رو شود. او در الهلال نتایج خوبی گرفت، اما مشکلاتی که با هیئت‌مدیره باشگاه داشت باعث شد خیلی زود با این تیم پرطرفدار عربستانی قطع همکاری کند و از بیستم ژوئن سکاندار فلامنگو شود. به این تیم که آمد در سری A برزیل سوم بودند و حالا قهرمان زودهنگام رقابت‌ها نام گرفته‌اند. او در تیم محبوب برزیلی مربی مورد علاقه هواداران شده، چرا که پس از دقیقاً ۱۰ سال این تیم را به قهرمانی برزیل رسانده است و در کوپا لیبرتادورس هم طلسم ۳۸ ساله قهرمان نشدن‌شان را با او شکسته‌اند. جالب است بدانید ژسوس تا سال ۲۰۱۸ برای مربیگری اصلاً از پرتغال خارج نشده بود. او از سال ۱۹۹۰ که مربی شد و هدایت تیم آمورا را برعهده گرفت، در تیم‌هایی همچون یونیائو مادیرا، ویتوریا ستوبال، استرلا آمادورا، موریرنزه، بلننزز، براگا، بنفیکا و اسپورتینگ کار کرد و به‌نوعی پله‌پله بالا آمد. در سال‌هایی که باتجربه‌تر شده بود تیم‌‌های مطرح‌تری را هدایت کرد و با بنفیکا به شهرت رسید. او همراه عقاب‌ها ۳ مرتبه قهرمان لیگ برتر پرتغال شد و ۲ مرتبه هم با این تیم تا فینال لیگ اروپا پیش رفت. حالا یک سال و نیم است که در عربستان و برزیل مربیگری می‌کرد. تجربه کارش در آسیا خوب نبود، اما در برزیل روی ابرهاست.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

نکته جالب
نوامبر ۱۸۹۵ جمعی از قایقرانانی که در ساحل فلامنگو شهر ریودوژانیرو دورهم جمع شده بودند، تصمیم به تأسیس یک باشگاه گرفتند و در ابتدا این باشگاه در رشته قایقرانی شروع به کار کرد. تیم فوتبال‌شان سال ۱۹۱۱ راه‌اندازی شد. وقتی برخی بازیکنان تیم فلومیننزه با نارضایتی تیم‌شان را ترک کرده بودند، بازیکنان شاکی تصمیم گرفتند به باشگاه فلامنگو بروند، چرا که «آلبرتو بورگرت»، کاپیتان‌شان قایقرانی هم می‌کرد و در این رشته عضو تیم فلامنگو بود. در ابتدا هم تا سال ۱۹۳۳ تیم فوتبال‌شان آماتور بود و کم‌کم در رده حرفه‌ای به فعالیت خودش ادامه داد. اما چرا فلامنگو به «محبوب‌ترین باشگاه برزیل» معروف است؟ سال ۱۹۲۷ روزنامه «ژورنال‌دو‌برزیل» با همکاری یک شرکت آب‌معدنی مسابقه‌ای برای یافتن محبوب‌ترین باشگاه کشور برگزار کرد و آن‌ها در رقابت که واسکوداگاما رقیب جدی‌شان بود، اول شدند. به همین دلیل یکی از القاب‌شان بر پایه همین محبوب‌ترین بودن است. زیکو اسطوره فلامنگو به شمار می‌رود و زمانی در سال ۱۹۹۶ زوج خط حمله‌شان روماریو و بِبِتو بودند.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۰
برد: —
باخت: —
گل‌زده: —
گل‌خورده: —
بهترین عملکرد: —


قهرمان لیگ قهرمانان آفریقا
اسپرانس؛ سرشار از امید

«الترجی الریاضی التونسی» یا همان «اسپرانس» دوباره در جام‌جهانی باشگاه‌ها حاضر شد. تیم تونسی بعد از الاهلی مصر دومین تیم آفریقایی است که برای ۲ دوره متوالی به این تورنمنت می‌رسد و با ۳ دوره حضور پس از همان تیم مصری بیش از آفریقایی‌ها در مسابقات شرکت کرده. تیم محبوب پایتخت تونس که در سال‌های اخیر قهرمان بلامنازع کشور شمالی آفریقا به شمار می‌رود. اسپرانس در اولین دیدارش در تورنمنت به مصاف الهلال عربستان، قهرمان آسیا خواهد رفت.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
اسپرانس رقابت‌ها را در حالی شروع کرد که به‌عنوان مدافع قهرمانی مورد توجه بود. شایستگی‌اش را در مرحله گروهی نشان داد و با ۱۴ امتیاز صدرنشین شد. در گروهی که تیم‌های هورویا گینه، اورلاندو پیرِیتز آفریقای‌جنوبی و پلاتینوم زیمباوه قرار داشتند. در مرحله یک‌چهارم نهایی هم ۶ گل در مجموع به کنستانتین الجزایر زدند و به نیمه‌نهایی رسیدند. در مرحله بعد هم با برتری یک بر صفر در مجموع دو بازی برابر تی‌پی مازمبه کنگو راهی فینال شدند. فینالی پرحاشیه بین اسپرانس و ویداد کازابلانکا مراکش. بازی رفت با تساوی یک-یک تمام شد. در بازی برگشت اسپرانس با یک گل پیش بود که ویداد گل زد. گلی که آفساید اعلام شد، اما به نظر می‌رسید درست است. VAR هم وجود نداشت که حق تیم مراکشی را بدهد. داور هم این بازی را تمام شده اعلام کرد و به این ترتیب اسپرانس قهرمان شد. چندی بعد کنفدراسیون فوتبال آفریقا رأی به تکرار بازی در زمین بی‌طرف داد، اما اعتراض باشگاه تونسی به CAS رفت و دادگاه حکمیت ورزش هم به سود اسپرانس رأی داد تا قهرمانی‌شان تکرار شود.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

سابقه
قرمز و زردهای تونسی دومین تیم باسابقه آفریقایی در جام‌جهانی باشگاه‌ها هستند. این تیم که ۴ مرتبه قهرمان آفریقا شده، برای سومین مرتبه در جام‌جهانی باشگاه‌ها حاضر خواهد شد. اسپرانس در سال ۲۰۱۱ عملکرد ناامیدکننده‌ای داشت. در اولین بازی به السد قطر باخت و به دیدار رده پنجمی رفت. در این بازی هم به مونتری مکزیک ۳ بر ۲ باخت تا با ۲ شکست ششم شود. سال گذشته هم وضعیت به همین منوال بود. ابتدا به العین امارات ۳ بر صفر باختند، سپس در دیدار رده پنجمی پس از تساوی یک-یک برابر گوادالاخارا مکزیک در ضربات‌پنالتی پیروز شدند تا پنجم شوند.

بازیکنان کلیدی
طه یاسین الخنیسی مهاجم ۲۷ ساله اسپرانس گلزن‌ترین مهاجم این تیم است. انیس البدری مهاجم ملی‌پوش تونس که متولد فرانسه است را هم می‌توان یکی از مهره ارزشمند این تیم در خط حمله دانست. معز بن‌شریفه سنگربانی که فقط در دوران بازی‌اش برای اسپرانس بازی کرده نقش پررنگی در کم گل خوردن این تیم در فصل جاری داشته. خلیل شمام مدافع چپ ۳۲ ساله کاپیتان اسپرانس است که به غیر از یک فصلی که در ویتوریا گیمارش توپ زد، از سال ۲۰۰۷ در عضویت این تیم بوده. فوسنی کولیبالی ساحل‌عاجی را هم می‌توان نیروی‌محرکه این تیم در خط میانی دانست.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

مربی
معین الشعبانی فوتبالش را در اسپرانس شروع کرد، اما او که یک مدافع بود هیچ‌گاه نتوانست بازیکن بزرگی شود و همواره در این تیم نینمکت‌نشین بود. فقط یک بازی هم برای تیم ملی تونس انجام داد. الشعبانی مربیگری را در همین باشگاه اسپرانس ‌به‌عنوان دستیار شروع کرد و از سال ۲۰۱۸ سرمربی شد. به نظر می‌رسد با دو قهرمانی متوالی در لیگ قهرمانان آفریقا، الشعبانی حالا حالاها مورد اعتماد باشگاه اسپرانس باشد.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

نکته جالب
محمد یوسف بلایلی زننده گل قهرمانی اسپرانس در لیگ قهرمانان آفریقا که این روزها در الاهلی عربستان بازی می‌کند، پس از آن گل تاریخی زیرپیراهنی‌اش با عدد ۱۰۰ را نشان داد. اسپرانس ژانویه ۱۹۱۹ تأسیس شد و دقیقاً یک قرن سابقه دارد. پرافتخارترین تیم تونس آن سال در «باب سویقه» یکی از دروازه‌های پایتخت این کشور راه‌اندازی شد. نام اولیه این باشگاه «الترجی» به معنای «قهوه‌خانه» بود که هنوز هم در آفریقا با همین نام شناخته می‌شود، اما در دنیا این تیم را با نام «اسپرانس» که نامی فرانسوی به معنای «امید» است، می‌شناسند. نام الترجی به‌دلیل ملاقات مدیران باشگاه در قهوه‌خانه روی این تیم گذاشته شد.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۲
برد: یک
باخت: ۳
گل‌زده: ۴
گل‌خورده: ۹
بهترین عملکرد: پنجمی در سال ۲۰۱۸


قهرمان لیگ قهرمانان آسیا
الهلال؛ مدیون خارجی‌ها

تیم پرطرفدار و محبوب عربستانی هم برای نخستین مرتبه به جام‌جهانی باشگاه‌ها رسیده. افتخار قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا برای سومین مرتبه و پس از ۱۹ سال نصیب آن‌ها شد. تا دومین نماینده آسیا و دومین نماینده عربی در مسابقاتی باشند که در قطر برگزار خواهد شد. «الزعیم» یا همان «رئیس» عربستان از دور دوم رقابت‌ها کارش را با نبرد برابر قهرمان آفریقا که اسپرانس تونس است، آغاز خواهد کرد.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
الهلال در فصل ۲۰۱۹ لیگ قهرمانان آسیا در گروه دشواری کنار الدحیل، العین و استقلال قرار گرفت که با ۱۳ امتیاز صدرنشین شد. نکته جالب اینکه تنها تیمی که الهلال را در این گروه شکست داد، استقلال ایران بود. در مراحل یک‌هشتم نهایی و یک‌چهارم نهایی دو تیم عربستانی را حذف کردند. الاهلی با برانکو ایوانکوویچ را در مجموع ۴ بر ۳ بردند و الاتحاد را هم ۳ بر یک شکست دادند. در نیمه‌نهایی هم در نبردی نفسگیر با العین پس از برتری ۴ بر یک در بازی رفت، در بازی برگشت با وجود شکست ۴ بر ۲ به فینال راه پیدا کردند. در فینال هم به آرزوی ۱۹ ساله‌شان خاتمه دادند و با ارائه نمایش‌های خوب در ریاض و سایتما در مجموع اوراوا ردز دیاموندز ژاپن را ۳ بر صفر شکست دادند و قهرمان شدند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019؛ نبرد سرزمین‌ها

سابقه
الهلال یکی از سه تیمی است که برای نخستین مرتبه در جام‌جهانی باشگاه‌ها حاضر می‌شوند. اما عربستانی‌ها در این رقابت‌ها بی‌سابقه نبوده‌اند. الهلال قرار بود سال ۲۰۰۱ به‌عنوان قهرمان فصل ۲۰۰۰-۱۹۹۹ لیگ قهرمانان آسیا در مسابقات شرکت کند که آن سال تورنمنت لغو شد. در اولین دوره النصر نماینده آسیا بود. مسابقات به صورت گروهی برگزار شد و النصر راجا کازابلانکا را برد، اما به رئال‌مادرید و کورینتیانس باخت و حذف شد. سال ۲۰۰۵ هم که آخرین سال حضور عربستانی‌ها در جام‌جهانی باشگاه‌ها بود، الاتحاد عملکرد خوبی داشت. ابتدا الاهلی مصر را بردند، اما در نیمه‌نهایی ۳ بر ۲ به تیم قدرتمند سائوپائولو که قهرمان آن دوره شد باختند و به رده‌بندی رفتند. در این بازی هم از ساپریسا باختند تا چهارم شوند.

بازیکنان کلیدی
بافتیمبی گومیس مهاجم فرانسوی سابق لیون، مارسی، گالاتاسرای و سوآنزی را باید یکی از موفق‌ترین خارجی‌های تاریخ فوتبال عربستان و آسیا نامید. او که گل‌های ارزشمندی برای الهلال زده، با ۱۱ گل در لیگ قهرمانان آسیا آقای گل شد و در فینال هم یکی از گل‌های تیمش را زد. در ۳۴ سالگی همچنان بازیکن خطرناکی است. آندره کاریو وینگر ملی‌پوش اهل پرو هم برای الهلال بازیکن مفیدی بوده. از نقش سباستین جووینکو هافبک مطرح ایتالیایی و سابق یوونتوس هم نباید گذشت. او بازیساز قهاری است که در مسابقات بین‌المللی به کمک الهلال آمده. آن‌ها یانگ هیونگ سو مدافع باتجربه کره‌ای هم اتکای الهلال در خط دفاعی است. از بازیکنان عربستانی هم سالم الفرج و سالم الدوساری می‌توانند تعیین‌کننده باشند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019؛ نبرد سرزمین‌ها

مربی
رزوان لوچسکو ۵۰ ساله، پسر میرچیا لوچسکو مربی مطرح رومانیایی، آرزوی دیرینه هواداران پرشمار الهلال را برآورده کرد. او کسی بود که فصل قبل همراه پائوک پس از سال‌ها قهرمانی لیگ یونان را از چنگ المپیاکوس درآورد و همین باعث شد پیشنهاد بزرگی از الهلال به دستش برسد. الهلالی‌ها با همین قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا شدیداً از مربی‌شان رضایت دارند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019؛ نبرد سرزمین‌ها

نکته جالب
ماه اکتبر سال ۱۹۵۷ وقتی باشگاه الهلال توسط «عبدالرحمان بن‌سعد بن‌سعید» تأسیس شد ابتدا اسمش «المپیک» بود. با این وجود یک سال بعد پادشاه «بن عبدالعزیز» برای شرکت در تورنمنتی همراه باشگاه‌های الشباب، الریاض و الکوکب، نام آن تغییر داد. پس از آن الهلال نه تنها از حمایت مردمی برخوردار بود، بلکه سلطنت نگاه ویژه‌ای به این باشگاه داشت. الهلال به تدریج تبدیل به یکی از محبوب‌ترین باشگاه‌های آسیا شد و باشگاه مردمی عربستان است. آن‌ها با ۷ قهرمانی در لیگ قهرمانان، جام‌در‌جام و سوپرجام، پرافتخارترین تیم آسیا هستند.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۰
برد: —
باخت: —
گل‌زده: —
گل‌خورده: —
بهترین عملکرد: —


قهرمان لیگ قهرمانان کونکاکاف
مونتری؛ باسابقه‌ترین‌ها

راه‌راه‌پوشان مکزیکی باز هم به رقابت‌های جام‌جهانی باشگاه‌ها می‌آیند، تیمی که سالیان اخیر اوج گرفته و هرچه قهرمانی در لیگ قهرمانان کونکاکاف دارد در یک دهه اخیر به‌دست آمده است.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
لیگ قهرمانان کونکاکاف حیاط خلوت مکزیکی‌هاست! همین که بدانید ۴ تیم پرافتخار این رقابت‌ها از مکزیک هستند، نشان می‌دهد تیم‌های این کشور چندان کار سختی برای قهرمانی ندارند. آخرین مرتبه هم سال ۲۰۰۵ تیمی از کشوری به غیر از مکزیک قهرمان شده. در کل این تورنمنت مرحله گروهی ندارد و به صورت حذفی برگزار می‌شود. مونتری فصل ۲۰۱۹ ابتدا آلیانسا ال‌سالوادور را حذف کرد. سپس آتلانتایونایتد قهرمان آمریکا را کنار زد. در نیمه‌نهایی هم اسپورتینگ کانزاس‌سیتی را در حالی برد که در مجموع دو بازی ۱۰ گل زده بود. در فینال هم دیگر تیم مکزیکی یعنی تیگرس را ۲ بر یک در مجموع بازی‌های رفت و برگشت بردند تا به چهارمین قهرمانی‌شان برسند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

سابقه
جالب است بدانید بین تیم‌هایی که این دوره در جام‌جهانی باشگاه‌ها حاضر هستند، مونتری باسابقه‌ترین است. تیم مکزیکی که ۳ قهرمانی قبلی‌اش در لیگ قهرمانان کونکاکاف همین دهه به‌دست آمده بود، در سال‌های ۲۰۱۱، ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ هم در مسابقات شرکت کرد. سال ۲۰۱۱ پس از تساوی برابر کاشیوا ریسول در ضربات‌پنالتی باختند و در دیداری برای رده پنجمی اسپرانس را ۲ بر ۲ شکست دادند. سال ۲۰۱۲ بعد از برتری برابر اولسان هیوندای، از چلسی ۳ بر یک شکست خوردند و در دیدار رده‌بندی با برتری ۲ بر صفر برابر الاهلی مصر سوم شدند. سال ۲۰۱۳ هم که آخرین حضورشان بود ابتدا در وقت‌های اضافه برابر راجا کازابلانکا شکست خوردند و سپس در دیدار پنجمی مثل سال قبل الاهلی را بردند. این مرتبه ۵ بر یک حریف مصری را شکست دادند.

بازیکنان کلیدی
نیکولاس سانچس مدافع آرژانتینی مونتری آن‌قدر گلزن هست که در لیگ قهرمانان با ۵ گل در رده دوم برترین گلزنان قرار گرفت. او در هردو بازی رفت و برگشتِ فینال گل زد. وینسنت یانسن مهاجم هلندی سابق تاتنهام که زمانی با آلکمار آقای‌گل هلند شده بود هم مهاجم نوک این تیم است. روجلیو فوئنس موری مهاجم آرژانتینی هم دیگر ستاره گلزن مونتری است. جاناتان گونسالس هافبک ۲۰ ساله مونتری هم پدیده جدید کونکاکاف است، بازیکنی که در آمریکا متولد شده، اما در رده بزرگسالان برای تیم ملی مکزیک بازی می‌کند. میگل لایون و خسوس گایاردو که هردو مدافع کناری و وینگر هستند، هم دیگر ستاره‌های مونتری و ملی‌پوشان مکزیک محسوب می‌شوند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

مربی
آنتونیو محمد مربی ۴۹ ساله آرژانتینی هدایت مونتری را برعهده دارد. او بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ هم مربی تیم مکزیکی بود و بعد از مدت کوتاهی جدایی دوباره به تیم برگشت. از تیم‌های مطرح آرژانتینی که محمد مربیگری به هوراکان و ایندیپندنته می‌توان اشاره کرد. سال گذشته مدت کوتاهی هم مربی سلتاویگو شد که نتایج خوبی نگرفت.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

نکته جالب
باشگاه مونتری سال ۱۹۴۵ کمی پس از پایان جنگ‌جهانی دوم توسط چند تاجر تأسیس شد. با این حال پس از مدت کوتاهی فعالیتش را متوقف کرد تا اینکه سال ۱۹۵۲ به لطف دکتر کارلوس کونسکو دوباره به رقابت‌ها بازگشت. ۴ سال بعد از آن هم به سطح اول فوتبال مکزیک رسید.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۳
برد: ۴
باخت: ۳
گل‌زده: ۱۶
گل‌خورده: ۱۰
بهترین عملکرد: سومی در سال ۲۰۱۲


قهرمان لیگ ستارگان قطر
السد؛ میزبان سرشناس

قطر برای نخستین مرتبه میزبان جام‌جهانی باشگاه‌ها خواهد بود و این سعادت نصیب السد شد که به‌عنوان قهرمان کشور میزبان در مسابقات شرکت کند. میزبانی که چهره سرشناس هم کم ندارد. میزبان در نخستین بازی رقابت‌ها به مصاف اینگن‌اسپورت نیوکالدونیا خواهد رفت.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
السد با ۱۴ قهرمانی پرافتخارترین تیم قطر است و محبوب‌ترین هم به شمار می‌رود. وقتی قطری‌ها میزبان جام‌جهانی باشگاه‌ها شدند قابل پیش‌بینی بود که گرگ‌ها بتوانند در این مسابقات حاضر شوند. تیمی که البته بعد از چند سال از زیر سایه الدحیل بیرون آمد و با اختلاف ۷ امتیازی قهرمان شد و جام را بالای سر برد. در کل فصل فقط یک باخت عجیب برابر الاهلی با ۴ گل داشتند و پس از آن در ۱۴ بازی متوالی ۱۳ پیروزی کسب کردند. السدی‌ها با ۱۴ قهرمانی پرافتخارترین تیم لیگ ستارگان قطر هستند. البته السد در لیگ قهرمانان هم یکی از بهترین تیم‌ها بود که تا مرحله نیمه‌نهایی پیش رفت و با شکست برابر الهلال فینالیست نشد. در واقع ۲ تیم برتر فصل قبل لیگ قهرمانان آسیا از منطقه قرب نماینده این قاره هستند. جالب اینکه السد هم یکی از بازی‌های مرحله گروهی را به پرسپولیس باخت، مثل الهلال که مغلوب استقلال شده بود.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

سابقه
السد یک تجربه خیلی خوب و خاطره‌انگیز در جام‌جهانی باشگاه‌ها داشته. سال ۲۰۱۱ که آخرین دوره‌ای بود که قهرمان لیگ قهرمانان آسیا شدند، به جام‌جهانی باشگاه‌ها هم رفتند. گام اول اسپرانس تونس را ۲ بر یک بردند تا به نیمه‌نهایی و نبرد هیجان‌انگیز برابر بارسلونا برسند. نبرد با شاگردان گواردیولا برای‌شان شیرین تمام نشد و طبیعی هم بود که ببازند. در آن بازی ۳ گل خوردند. در دیدار رده‌بندی موفق شدند پس از تساوی بدون‌گل برابر کاشیوا ریسول، در ضربات‌پنالتی ۵ بر ۲ پیروز شوند تا در رده سوم قرار بگیرند.

بازیکنان کلیدی
ستاره‌های السد برای ما شناخته‌شده هستند. بغداد بونجاح الجزایری و گلزن، حسن الهیدوس خلاق و باتجربه، اکرم عفیف تکنیکی و بهترین بازیکن سال آسیا، نام تائه‌هی ریزنقش و جونگ وو یونگ هافبک‌های کره‌ای تیم قطری، بوعلام خوخی هافبک باثبات، گابی اسپانیایی با کوله‌باری از تجربه و پدرو میگل و عبدالکریم حسن مدافعان کناری خوش‌استیل تیم. السد بدون‌شک یکی از پرمهره‌ترین تیم‌های آسیایی به شمار می‌رود.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

مربی
مهندس ژاوی، حالا کنارِ خط. اسطوره فوتبال اسپانیا و بارسلونا بعد از ۴ سال بازی در السد از میانه مستطیل سبز به کنار رفت تا راحت دستورهای تاکتیکی‌اش را به بازیکنان بدهد. شاید السد و جایی که یکی از بهترین آکادمی‌های فوتبال دنیا یعنی اسپایر قرار دارد، بهترین جایی بود که ژاوی می‌توانست در ۳۹ سالگی مربیگری‌اش را شروع کند. اگرچه این روزها در لیگ ستارگان قطر نتایج‌شان دور از انتظار بوده، اما ژاوی دوست دارد تیمش با پیروزی در ۲ بازی متوالی به جایی برسد که یورگن کلوپ و لیورپول انتظارش را می‌کشند.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

نکته جالب
دقیقاً ۵۰ سال پیش ۱۱ بازیکن نوجوان دوست داشتند دورهم جمع شوند و فوتبال بازی کنند. بچه‌هایی که بزرگ‌ترین‌شان ۱۷ ساله بود تمایلی به حضور در تیم‌های دیگر نشان ندادند و تیم خودشان را سال ۱۹۶۹ تشکیل دادند. ۴ نفرشان با شیخ قاسم حمد الثانی وزیر ورزش قطر مشورت کردند و با کمک او تیم خودشان که السد نام داشت تأسیس کردند.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۱
برد: ۲
باخت: ۱
گل‌زده: ۲
گل‌خورده: ۵
بهترین عملکرد: سومی در سال ۲۰۱۱


قهرمان لیگ قهرمانان اقیانوسیه
اینگن؛ ناشناخته‌هایی از دوردست‌ها

لقب «ناشناخته» کاملاً برازنده تیم اینگن‌اسپورت است، چرا که این تیم حتی در کشور کوچک نیوکالدونیا هم پرافتخارترین تیم به شمار نمی‌رود. شاید دوست نداشته باشند از پیش بازنده تلقی شوند، اما بعید است این تیم رقیب بزرگی برای السد باشد.

چگونه به تورنمنت رسیدند؟
جام ملت‌های اقیانوسه تورنمنت کوتاهی است که فقط ۵ ماه زمان می‌برد و قهرمان کلاً در ۷ بازی به میدان می‌رود. در مرحله گروهی که رفت و برگشت هم نبود، اینگن صدرنشین شد و در مرحله بعد تیم «با» فیجی را شکست داد. پس از آن مدافع عنوان قهرمانی تیم‌ولینگتون نیوزلند را مغلوب کرد. در فینالی که تمام نیوکالدونیایی بود، مگنتا را با یک گل برد و قهرمان شد.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

سابقه
اینگن‌اسپورت نه تنها برای نخستین مرتبه در جام‌جهانی باشگاه‌ها شرکت می‌کند، بلکه اولین تیم از کشور نیوکالدونیا است که در چنین تورنمنت معتبری به میدان می‌رود. حتی در لیگ قهرمانان اقیانوسیه هم اولین تیم از نیوکالدونیا بودند که قهرمان شدند.

بازیکنان کلیدی
احتمالاً اگر در دنیای وسیع وب هم جست‌وجو کنید کمتر اطلاعاتی از تیم اینگن‌اسپورت و بازیکنانش به‌دست خواهید آورد. این تیم هیچ بازیکن خارجی‌ای ندارد. معروف‌ترین بازیکن‌شان برتراند کای مهاجم ملی‌پوش کشورشان است که ۳۶ سال سن دارد که فوتبال را از ۲۴ سالگی آغاز کرده. راکی انیکین سنگربان ۲۷ ساله اینگن است که او هم دروازه‌بان اول تیم ملی کشورش محسوب می‌شود.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

مربی
فلیکس تاگاوا ۴۳ ساله اهل تاهیتی سرمربی اینگن است. او در رده‌های پایه هم هدایت تیم‌های ملی نیوکالدونیا را برعهده داشته.

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

نکته جالب
بندر اینگن در نیوکالدونیا حدود ۲۵۰۰ نفر جمعیت دارد. در مجموع طبق آخرین سرشماری نیوکالدونیا که کشوری در دوردست‌های قاره اقیانوسیه است ۲۷۸ هزار نفر جمعیت دارد. این تیم آبی‌پوش که سال ۱۹۹۷ تأسیس شده، سال ۲۰۱۷ برای نخستین مرتبه در لیگ قهرمانان اقیانوسیه شرکت کرد.

آمار در جام جهانی باشگاه‌ها
تعداد حضور: ۰
برد: —
باخت: —
گل‌زده: —
گل‌خورده: —
بهترین عملکرد: —


صفحات معرفی تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های ۲۰۱۹ قطر در ویژه‌نامه روزنامه خبرورزشی

آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019
آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019
آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019
آشنایی با تیم‌های جام‌جهانی باشگاه‌های 2019

منبع؛ خبرورزشی