آخرین دادگاه سر”علیرضا زیبا حالت منفرد” “سفیر کبیر کشوردومینیکا” و”جعبه سیاه” بابک زنجانی

0
459

وکیل مدافع شرکت نفتی HK با بیان اینکه زیبا منفرد همچون زنجانی نفت کشور را به یغما برده‌ است، گفت معلوم نیست وی چطور لقب “داتا” یا “سر” گرفته و چرا از کشور دومینیکا پاسپورت سفیر کبیر گرفته است.

ششمین جلسه رسیدگی به اتهامات «علیرضا زیبا حالت منفرد» معروف به جعبه سیاه پرونده بابک زنجانی صبح روز، شنبه، ۱۱ خرداد، به ریاست قاضی صلواتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه قاضی صلواتی ضمن اعلام رسمیت جلسه دادگاه، از وکلای شرکت نفتی HK خواست با حضور در جایگاه توضیحات خود را ارائه کنند.

صادقی قهاره وکیل مدافع شرکت نفتی HK با حضور در جایگاه گفت: من به وکالت از شرکت موکلم که وابسته به شرکت ملی نفت ایران است تقاضای صدور حکم شایسته برای جبران خسارات وارده به شرکت ملی نفت که سرمایه‌اش به مردم تعلق دارد را خواهان هستم.

وی ادامه داد: از تاریخ ۳/۱۱/ ۱۳۹۰ تحریم‌ها علیه ایران به اوج خود رسید و شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های تابعه و بانک مرکزی در فهرست تحریم قرار گرفتند. در این گیر و دار به منظور ایفای تعهدات شرکت ملی نفت ایران که به مخاطره افتاده بود افرادی از این فرصت سو استفاده کردند و آب به آسیاب دشمن ریختند و دشمن را یاری کردند.

صادقی قهاره افزود: بابک زنجانی به کمک زیباحالت منفرد غافل از اینکه عدالت آنها را گرفتار خواهد کرد از این موقعیت سوءاستفاده کرده و به بهانه اینکه نفت را برای فروش می‌برند و حاصلش را به کشور بر می‌گردانند در واقع نفت کشور را به یغما بردند. در کلاهبرداری از شرکت ملی نفت ۴ حلقه عمده به چشم می‌خورد که عبارتند از شرکت ایزو، شرکت اس سی تی بنکرز، بانک پوشالی FIIB و انبار کردن و جابه‌جا کردن محموله‌های نفتی و فروش آنها که نقش زیباحالت منفرد در این بخش بیش از دیگران است.

وی گفت: این دادگاه در گذشته رأی قاطع خود را در حق باقی متهمان صادر کرده است که از آن زمان ۴ سال گذشته است.

صادقی قهاره به بزه‌های انتسابی به متهم زیباحالت منفرد اشاره کرد و گفت: در این پرونده متهم زیباحالت منفرد که هم سن آقای زنجانی و متولد سال ۵۲ است ابتدا به مالزی رفته و معلوم نیست چطور لقب” داتا” یا ” سر” به او عطا می‌شود و از کشور دومینیکا پاسپورت سفیر کبیر را می‌گیرد.

وی افزود: قبل از وضع تحریم‌ها نیازی به بانک پوشالی مثل FIIB و شرکت ایزو نبود. اتهام متهمین مشارکت در کلاهبرداری و حیف و میل اموال است که البته این کار به صورت گروهی و سازمان یافته انجام شده است. این گروه منسجمی بودند که حداقل ۴ نفر شاخص آن را تشکیل می‌داد که به سرکردگی بابک زنجانی است که البته قاطعیت دادگاه برای صدور رأی او ستودنی است.

صادقی قهاره گفت: اگر متهم زیباحالت منفرد در فرایند مجرمانه بسترسازی نمی‌کرد آقای زنجانی نمی‌توانست شرکت موکل من را اغوا کند.

وی به نقش متهم در این گروه سازمان یافته اشاره کرد و گفت: ترتیب ملاقات آقای تانسری (مشاور عالی نخست وزیر مالزی) با آقای زنجانی، تأسیس شرکت سوییفت ال تی دی که موسسین این شرکت از تشابه اسمی با شرکت جهانی سوییفت سوءاستفاده کرده و بانک‌ها را فریب می‌دادند و بررسی‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد متهمین پیام‌هایی که از آن ارسال می‌کردند کاملاً جعلی بوده است که البته شرح تفصیلی این پیامک‌ها در کیفرخواست و لوایح تقدیمی در گذشته به دادگاه آمده است. طبق گفته متهم این شرکت‌ها با سرمایه ۱۰۰ دلار تأسیس و از طریق آن پیامک‌های جعلی ارسال شده است و نقش زیباحالت منفرد در شرکت اس سی تی بنکرز کاملاً مشهود است.

صادقی قهاره افزود: مهمترین بحث در عملیات بانکی ارتباط با سایر بانک‌هاست و نقش ارتباطی بانک پوشالی FIIB از طریق متهم زیباحالت منفرد صورت می‌گرفته است.

وی در ادامه با تشریح نقش متهم زیباحالت منفرد در این گروه سازمان یافته گفت: تأسیس شرکت ایزو که به اقرار متهم منفرد با سرمایه ۱۰۰ دلار و به نام خودش و حسابدارش انجام شده بود که در تهران بنا بر خواسته بابک زنجانی به نام وی انتقال می‌دهد و عملیات کلاهبرداری را به انجام می‌رساند. همچنین انبار کردن محموله‌های نفتی و اجاره کشتی توسط متهم زیباحالت منفرد انجام می‌گرفت.

صادقی قهاره گفت: درباره مطالبی که آقای کوهپایه زاده در جلسه قبل گفت باید بگویم که اساساً علت حضور وی در اینجا برای ما مجهول بود و موضوع وکالت او در این دادگاه خاتمه یافته بود.

وی درباره اظهارات کوهپایه زاده درباره بازرگان، گفت: باید بگویم که وی بازنشسته شده است. همچنین آقای کوهپایه زاده گفته شکایت موکل از وزارت نفت در شعبه کارکنان دولت وجود دارد که ما پیگیری کردیم گفتند تفاوت بر سر میعانات گازی بوده زیرا میعانات گازی به راحتی قابل فروش نیست.

صادقی قهاره وکیل شرکت نفتی HK ادامه داد: وظیفه ما دفاع از حقوق موکل است اما باید در حین انجام این وظیفه موضوع را برای دادگاه شفاف‌سازی کنیم. در تحویل گرفتن محموله‌های نفت و فروش آنها زیباحالت منفرد نقش مستقیم داشته است و به اقرار خودش پی به مکر و تقلب زنجانی برده بود و با توجه به نفوذش در کشور مالزی این اقدامات را انجام داده است لذا انتظار صدور حکم در محکومیت متهم و رد مال و جبران خسارت را از محضر دادگاه داریم.

پس از پایان دفاعیات صادقی قهاره، جعفری وکیل مدافع متهم زیباحالت منفرد با حضور در جایگاه در بیان دفاعیات خود گفت: در کیفرخواست ۳ جرم به موکل نسبت داده شده است و این در حالیست که بر اساس اصل کلی قلمرو قوانین جزایی در مکان و طبق ماده ۳ قانون مجازات اسلامی قانونگذار می‌گوید در هر محلی جرم واقع شد، مقامات قضائی محل باید متهم را تحت تعقیب قرار دهند، مسائلی که تحت عنوان جرم به آقای زیباحالت منفرد نسبت داده‌اند در خارج از کشور بوده است.

جعفری افزود: اعمال زیباحالت منفرد نه در ایران و نه در خارج از کشور نباید جرم تلقی شود، شخصی به نام زنجانی مقداری نفت خریده و در کشور چین با همکاری زیباحالت منفرد آن را انبار کردند. اگر آقای زنجانی جرمی مرتکب شده است این موضوع ارتباطی به منفرد ندارد و وی دخالتی در این مسائل نداشته و هیچ سند و مدرکی دال بر اینکه منفرد در خرید و تحصیل نفت دخالتی داشته باشد در پرونده وجود ندارد.

وی تصریح کرد: اقدامات منفرد بعد از اقدامات زنجانی بوده است لذا کلمه مشارکت در اینجا نباید استفاده شود، تعریف کلاهبرداری نیز در قانون مشخص است، موکل بنده زنجانی را فریب نداده بلکه زنجانی عالماً، عامداً و با اطلاع کافی از منفرد استفاده کرده است.

جعفری در ارتباط با خرید بانک FIIB گفت: مگر آقای زنجانی صغیر و سفیه بوده است که بانک FIIB را از منفرد خریداری کند؟ اگر به نفعش نبود اقدام به خریداری نمی‌کرد، مسلماً قبل از خرید بانک با مشاورین و متخصصین صحبت کرده است. قطعاً زنجانی از این اقدام خوشحال بوده که یک ایرانی در خارج از کشور پیدا شده که می‌تواند مخازینی را جهت انبار کردن نفت فراهم کند.

وکیل مدافع متهم زیبا حالت منفرد افزود: باید در رسیدگی شرایط زمانی را در نظر بگیریم. آنچه مسلم است ذخیره نفت در آن شرایط به نفع زنجانی بوده و منفرد نقش واسطه داشته است، در کیفرخواست مشخص نشده که کلمه مشارکت چه معنی دارد و چرا به موکل بنده که دخالتی در حمل نفت نداشته اتهام مشارکت را عنوان کردند. طبق اصل ۱۶۶ قانون اساسی، دادگاه مکلف است طبق قانون رأی دهد؛ دادسرا با نوشتن ۳ عنوان اتهامی خواسته موکل را مجرم معرفی کند.

وی اضافه کرد: اخلال در نظام اقتصادی در قانون تعریف شده است، ما نمی‌توانیم خارج از چارچوب قانون به یک نفر بگوییم اخلالگر نظام اقتصادی است، دادسرا باید مشخص کند که موکل چه اقدام مجرمانه‌ای در این راستا انجام داده است، در پرونده آثاری از ضرب سکه، جعل اسکناس و قاچاق ارز وجود ندارد.

وکیل مدافع متهم منفرد گفت: تقاضا دارم قضات ماده یک قانون اخلالگران نظام اقتصادی را مد نظر داشته باشند، ما نمی‌توانیم بگوییم حتماً هدف آقای منفرد چنین بوده و وی با توجه به فلان بند اخلالگر است لذا عنصر قانونی در مورد موکل وجود ندارد.

جعفری ادامه داد: قانون تشدید مجازات کلاهبرداری این جرم را تعریف کرده است، اگر منصفانه و بدون حب و بغض بررسی کنیم این جرم شامل موکل من نمی‌شود، موکلم برای خدمت به هموطنش وارد قضیه شده و طبعاً برای این کار پولی هم گرفته اما در جرم کلاهبرداری باید قصد خاص (بردن مال دیگران) وجود داشته باشد در حالیکه موکل هیچگونه مانور متقلبانه انجام نداده است.

وی اضافه کرد: وکیل بابک زنجانی در جلسه دادگاه گفت که بر اساس اسناد و مدارک موجود نقش منفرد در امور زنجانی روشن است اما سوال اینجاست که بر اساس کدام اسناد این مطلب را می‌گویند؟ آن اسناد را ارائه دهند. به استناد کدام سند گفته می‌شود منفرد دخالتی در خرید محموله‌های نفتی از وزارت نفت داشته است.

در ادامه وکیل متهم منفرد گفت: درباره موضوع آب در نفت باید بگویم وقتی که متوجه شدید آب در نفت وجود دارد چرا شکایت نکردید. ما باید با سند ثابت کنیم و دلیل آن آنقدر باید محکم باشد که بگوییم به این دلیل قاطع این مقدار آب در نفت ریخته‌اید. بر اساس شایدها نباید جرم را به متهم نسبت دهیم زیرا اساس محکمه بر برائت است.

جعفری افزود: آخرین جرمی که به موکلم نسبت داده‌اند پولشویی است و باید توضیح بدهم که عمل موکلم با کدام سه بند از مواد قانونی که دال بر پولشویی است تطبیق دارد. طبق تعریف قانونگذار در موارد پولشویی باید به طور مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از عمل مجرمانه این مال تحصیل شده باشد و شخص انجام دهنده باید به آن علم داشته باشد.

وی ادامه داد: اعمال موکل من با هیچکدام از این مواد تطبیق ندارد. او اطلاع نداشته پول‌های بابک زنجانی از کجا به دست آمده است بلکه بابک زنجانی از او خواسته بانک به او معرفی کند یا انبار برای او فراهم آورد. البته اگر موکلم از قبل همدست باشد قابل قبول است اما این طور نیست و اعمال او مشمول قانون پولشویی نیست. اصل بر صحت قراردادهاست که وی قرارداد بسته و پول خود را دریافت کرده است.

وکیل زیباحالت منفرد گفت: بابک زنجانی امروز مجرم است اما آیا آن زمانی که به موکل من مراجعه کرد مجرم بود که به او شک کند. آن زمان اعمال بابک زنجانی نه تنها جرم نبود بلکه امتیاز محسوب می‌شد و موکل من یکی مثل بقیه مردم است.

جعفری تصریح کرد: موکلم به خاطر ایرانی بودن و علاقه به کشورش حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به اقتصاد ایران کمک کرده است چرا اینها نادیده گرفته می‌شود؟ وی می‌گوید هیچ پولی از بابک زنجانی و شرکت ملی نفت نگرفته است حال آیا این کلاهبرداری محسوب می‌شود؟ از عناصر سه گانه جرم عنصر قانونی درباره موکلم وجود ندارد و عنصر معنوی اصلاً وجود ندارد و عنصر مادی که موکلم انجام داده است طبق روال و در کار معمول و عادی انجام شده است. همچنین موکلم قصد ضربه زدن به نظام را نداشته است و صرف انجام برخی اقدامات نباید آن را دال بر قصد ضربه زدن به نظام قلمداد کنیم.

وی افزود: این موارد در کیفرخواست چند بار تکرار شده است که ای کاش نماینده دادستان به جای این ۴۰۰ صفحه ۱۰ صفحه کیفرخواست متقن تهیه و سعی می‌کرد دلایل در کیفرخواست بیشتر باشد. از دادگاه با توجه به ماده ۴ قانون آئین دادرسی کیفری و اصل فعلی اصالة البرائة و اینکه موکل جرمی انجام نداده تقاضای صدور حکم برائت دارم. او حدود ۳۰ ماه در زندان است و یک فرد مفید برای نظام نفتی و اجتماعی و سیاسی است.

در ادامه قاضی صلواتی خطاب به جعفری وکیل مدافع متهم زیباحالت منفرد گفت: در اینکه او ایرانی است آیا شکی ندارید؟

وکیل منفرد گفت: خیر

قاضی صلواتی گفت: پس نظر شما را به ماده ۴ و ۷ قانون مجازات اسلامی جلب می‌کنم که اگر جرمی در حوزه حاکمیت ایران وقوع یابد، مجرم طبق قانون جمهوری اسلامی ایران مجازات خواهد شد و اگر اتباع ایرانی هم در خارج از کشور باشند، در ایران طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران مجازات می‌شود.

تمام عملیات مجرمانه در این پرونده توسط بابک زنجانی انجام شده است

محبتی وکیل دیگر متهم منفرد با حضور در جایگاه گفت: تمام عملیات مجرمانه در این پرونده توسط بابک زنجانی انجام شده است. وی به عنوان امین دو بانک و تنها تصمیم ساز و مجری این بانک‌ها ایفای نقش می‌کرده به طوری که همه تراکنش‌های بانکی با دستور او نزد بانک fiib اعمال می شده است. موارد پولشویی پرونده موضوع اتهام بابک زنجانی بوده که از سوی دادگاه محترم رأی صادر و به تأیید دیوان عالی رسیده و در حال اجرای حکم است.

وی ادامه داد: طبق اظهارات و اقاریر برخی متهمان در پرونده از جمله مهدی شمس برابر قوانین جزایی علیه خود آنان معتبر و قابل استناد است و علیه موکل نافذ نیست و مورد توجه قرار نمی‌گیرد. نقش موکلم به عنوان واسطه در کلاهبرداری بوده و عنصر مادی مشارکت در کلاهبرداری محقق نشده است.

وکیل دیگر متهم زیباحالت منفرد گفت: موکلم به عنوان تاجر قصد درآمدزایی داشته است و کلاهبرداری صورت نگرفته است. وی گفته هیچ گونه شراکتی با بابک زنجانی نداشته‌ام و هیچ محموله‌ای توسط شرکت نیکو به موکلم ارائه نشده است. بازپرسی در صدور قرار نهایی در صفحه ۱۷۴ جلد هشتم نتیجه‌گیری می‌کند که عنوان اتهام مشارکت در اخلال اقتصادی کشور از طریق کلاهبرداری شبکه‌ای محرز شده است و آن را مجدداً تکرار می‌کند و بر همین اساس کیفرخواست صادر می‌شود که در دفاع از موکلم می گویم نمی‌توان برای اتهام یا جرم ارتکابی عناوین متعدد تعیین و آن را محکوم کنیم. از دادگاه استدعای عنایت را در این باره دارم.

محبتی وکیل دیگر متهم زیبا حالت منفرد افزود: کلاهبرداری، جعل، استفاده از سند مجعول و خیانت در امانت به موکل نسبت داده شده است و با توجه به اینکه در این موارد قرار منع تعقیب قطعی صادر شده است لذا مطابق قانون نمی‌توان فرد را مجازات کرد و در مورد متهم منشأ احراز جرم پولشویی و کلاهبرداری ملاحظه نمی‌شود و اخلال در نظام اقتصادی معنا پیدا نمی‌کند.

وی افزود: بر حسب کیفرخواست و اظهارات منفرد اعلام می‌کنم موکل هیچ ارتباطی با شرکت HK و نیکو و شاکی پرونده نداشته است لذا عناصر تحقق جرم کلاهبرداری وجود ندارد و موکل نقشی در دریافت و پرداخت پول‌های مربوط محموله‌های نفتی نداشته است.

پس از دفاعیات وکلای متهم زیبا حالت منفرد، قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: آخرین دفاعیات خود را بیان کنید.

متهم زیبا حالت منفرد در آخرین دفاع از خود گفت: در کیفرخواست نام ۲۷ شخصیت حقیقی و ۱۶ شخصیت حقوقی (خانم زینب مددی، خانم زهره رضایی، حمید فلاح هروی، خانم مریم مهربانی، سیف‌الله جشن‌ساز، دیوان‌دره‌ای، سرمدی، نقش‌بندی، مشیری، غفاری، سعیدی، خانم آقایی، آقای سعیدی، ایشان‌الدین‌منصور، محمدرضا ساروخانی، خانم متین فریدی، بازرگان، حمیدرضا اکبری، سعید منصوری، صدیقیان، خانم عتیقه‌چی، بهرام آقازاده، اکبر قطبی، خانم یو و …) نام برده شده است و از آنان نتیجه‌گیری ناصوابی شده است.

وی ادامه داد: زمانی که به ایران مراجعه کردم با مشاور عالی نخست وزیر مالزی به قصد بازدید از کشور آمدم و پایم به جزیره کیش باز شد و با زنجانی آشنا شدم، قبل از خرید FIIB حساب‌هایی در این بانک باز شده بود و بنده فکر نمی‌کردم زنجانی می‌خواهد از وزارت نفت، نفت خریداری کند. بعد از بانک FIIB ارتباطم با زنجانی قطع شد و فقط خانم مهربانی حواله‌هایی را ارسال کرد و پیشنهاد دادم شرکت‌هایی در مالزی ثبت شود که معاف از مالیات باشد تا حواله پس از ارسال مسدود نشود.

زیبا حالت منفرد افزود: ۴ هزار حواله در مدت یک ماه فرستادند و بالغ بر چندین میلیارد دلار ارسال و هیچکدام مسدود و بلاک نشد و به ازای هر حواله ۵۰ دلار به بنده پرداخت شد اما خیلی زود مدیران بانک ملت دفتر FIIB را تصاحب کردند و در مقام تصدی‌گری قرار گرفتند. آقای قاضی فرزندان و همسر من فارسی بلد نیستند و من ۳۰ ماه است که در ایران هستم، می‌خواستم دفاعیات خود را در این دادگاه ارائه دهم.

قاضی صلواتی گفت: فرصت کافی برای دفاع به شما داده خواهد شد.

زیبا حالت منفرد گفت: در کیفرخواست آمده که زنجانی به من گفت ۴ وزیر و نمایندگان مجلس پشت من هستند، پایت را از گلیمت دراز تر نکن.

زیباحالت منفرد در ادامه دفاعیات خود گفت: آیا شرکت HK یا بانک مرکزی سند دیگری به من نشان دادند که من با عقلم بفهمم نباید این کار را انجام می‌دادم. زنجانی سال بعد به من گفت تو به من خیانت کردی، آیا شرکت Hk خوشحال می‌شد که من می‌گفتم ال سی درست است. زنجانی مورد وثوق شخصیت‌های نظام بود چرا من نباید به وی اطمینان می‌کردم. ایشان آقای شمس و وزرا را هم فریب داده و اقدام به خرید شرکت شستا کرده بود. چه انتظاری از من بی سواد می‌رفت که در کشور غریب به ایشان اطمینان نکنم. من اول منافع مالی خودم را در نظر می‌گرفتم و حکم من حکم چاقوسازی است که چاقو را برای استفاده صحیح ساخته اما بعد از آن استفاده نادرست شده است. کاش بانک را برای زنجانی تهیه نمی‌کردم. به من می‌گویند بستر جرم را فراهم کردی، آیا اگر با چاقو آدم بکشم چاقو ساز را می‌گیرند.

این متهم افزود: وقتی آقای رستم قاسمی وزیر نفت شد از بابک زنجانی خواست با وی همکاری کند و زنجانی به خودش بسیجی اقتصادی می‌گفت.

وی در خصوص اتهام آب ریختن در نفت‌ها نیز گفت: من تا حالا یک نفت کش را از نزدیک ندیدم چطور امکان دارد در نفت آب ریخته باشم. همچنین من هیچ وقت بانک تأسیس نکردم که بستر جرم محیا شود. آیا اگر بانک من کار درست انجام می‌داد از من تقدیر می‌کردید. من از هیچ یک از اقدامات مجرمانه زنجانی اطلاع نداشتم. حتی یکسال قبل از بازداشت او نیز رابطه ام را با ایشان قطع کردم. من مثل شرکت hk قربانی هستم و دیگر دفاعی از خود ندارم.

ایسنا گزارش داد؛ با پایان آخرین دفاعیات علیرضا زیباحالت منفرد قاضی صلواتی ختم دادرسی را اعلام کرد و گفت: حکم این پرونده در مهلت قانونی صادر خواهد شد.