توصیه کمیته پارلمان بریتانیا درباره ‘تروریستی شناختن سپاه پاسداران و گروگان‌گیری دولتی جمهوری اسلامی’

0
269

کمیته روابط خارجی پارلمان بریتانیا به دولت بوریس جانسون توصیه کرده است که بررسی‌های لازم با هدف احتمالی تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رژیم جمهوری اسلامی را آغاز کند.

این کمیته همچنین خواهان آن شده است که دولت بریتانیا «بازداشت خودسرانه» شهروندانش توسط رژیم جمهوری اسلامی مانند نازنین زاغری رتکلیف را «گروگان گیری دولتی» بخواند و در برابر آن تدابیر جدی تری اتخاذ کند.

گزارش کمیته روابط خارجی با عنوان «موفقیت بدون عدالت ممکن نیست: رابطه بریتانیا با رژیم جمهوری اسلامی» بر ضرورت یک واکنش بلندمدت بین المللی به «فعالیت‌های بی‌ثبات کننده» رژیم جمهوری اسلامی تاکید دارد.

این گزارش می گوید که اقدامات سپاه پاسداران به دلیل «حمایت واضح و پایدار از تروریست‌ها و بازیگران غیردولتی که برای تضعیف ثبات در منطقه تلاش می کنند» با معیارهای مندرج در قانون تروریسم سال ۲۰۰۰ بریتانیا همخوانی دارد.

اعضای کمیته روابط خارجی پارلمان بریتانیا پیشنهاد کرده اند که وزرای امور خارجه و کشور اطلاعات موجود درباره سپاه پاسداران را با هدف احتمالی تروریستی اعلام کردن کل این نهاد ارزیابی کنند.

گزارش آنها می افزاید: «این تعمیم منطقی محدودیت‌های موجود است که تحریم‌های اتحادیه اروپا بر اعضای سپاه اعمال کرده است و تصمیم ایالات متحده در شناسایی سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی در سال ۲۰۱۹ را دنبال خواهد کرد.»

دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، در آوریل سال ۲۰۱۹ میلادی سپاه پاسداران را در فهرست گروه های تروریستی ایالات متحده قرار داد. مجلس ایران در واکنش به آن اقدام، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)‌ و نیز شرکت ها و موسسات وابسته به آن را در کنار “فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، سازمان های تروریستی اعلام کرد.

تام توگندهات، رئیس کمیته روابط خارجی، روز سه شنبه (۱۵ دسامبر) با صدور بیانیه‌ای گفت: «تحریم کامل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گام طبیعی بعدی در پاسخ به حمایت مالی و تقویت تروریسم توسط سپاه است. فلسفه مخرب این گروه و خشونت‌هایش در داخل ایران و سراسر منطقه برای تحریم آن دلایل قانع کننده‌ای است.»

پوسته‌ای از یک توافق

گزارش کمیته مذکور همچنین توافق هسته ای رژیم جمهوری اسلامی با قدرت های بزرگ (برجام) را «پوسته‌ای از یک توافق» توصیف کرده و خواهان آن شده است که بریتانیا در بلندمدت به دنبال جایگزینی برای آن باشد.

این کمیته از دولت می خواهد در مقطع کنونی برای بازگشت همه طرف‌های توافق به برجام با هدف پیروی کامل از تعهدات آنها در توافق و نیز رفع نگرانی های متحدان عرب بریتانیا در منطقه تلاش کند- نگرانی هایی که از طرف آمریکا نیز مطرح شده است از جمله موضوع موشک های بالستیک رژیم جمهوری اسلامی که از توانایی حمل کلاهک هسته ای برخوردارند، «بند غروب برجام» مرتبط با رفع محدودیت ها از بخش های کلیدی برنامه هسته ای پس از گذشته ۱۰ تا ۱۵ سال و نیز بازرسی های به موقع و علنی آژانس بین المللی انرژی اتمی از مراکز هسته ای رژیم جمهوری اسلامی و دسترسی آژانس به مراکز و مواد اعلام نشده این کشور.

رئیس کمیته روابط خارجی بریتانیا در خصوص توافق هسته ای گفته است: «علیرغم نیت‌های خوب، برجام توافقی بود که بر پایه‌های ضعیف بنا شده بود. به نظر می رسد مرگ آهسته توافق هسته‌ای اجتناب ناپذیر بوده و به دنبال اقدامات در مجلس (رژیم جمهوری اسلامی)، اکنون قابل ترمیم نیست.»

این اظهارات در حالی مطرح می شود که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا، اخیرا گفته بود که دولت آقای بایدن می خواهد با پیوستن مجدد به برجام و موظف کردن رژیم جمهوری اسلامی به پیروی از مفاد آن، جمهوری اسلامی را «مجددا در قوطی بگذارد.»

آمریکا در سال ۲۰۱۸ میلادی با خروج از برجام و اتخاذ سیاست فشار حداکثری خواهان مذاکره بر سر توافق تازه ای شد که کاهش تعهدات ایران در چارچوب توافق را در پی داشت.

کمیته روابط خارجی پارلمان بریتانیا همچنین در گزارش تازه خود از دولت این کشور می خواهد که در برابر سیاست رژیم جمهوری اسلامی در «بازداشت‌های خودسرانه» شهروندان خارجی و بریتانیایی که آن را «گروگان گیری دولتی» خوانده است تدابیر تازه‌ای بیندیشد.

در این گزارش به ادامه بازداشت نازنین زاغری رتکلیف، کارمند ایرانی-بریتانیایی بنیاد خیریه تامسون رویترز، اشاره شده است که در فروردین سال ۱۳۹۵ خورشیدی هنگام بازگشت به بریتانیا در فرودگاه امام خمینی تهران توسط نیروهای اطلاعاتی سپاه پاسداران بازداشت و سپس به اتهام «تلاش برای براندازی نرم» به پنج سال حبس محکوم شد. خانم زاغری که این اتهام را رد کرده است اخیرا با اتهام تازه «تبلیغ علیه نظام» مواجه شده است.

تام توگندهات گفت: «دولت بریتانیا باید بازداشت خودسرانه شهروندان خارجی را همان که هست بنامد: گروگانگیری. طرح اتهامات، محاکمه‌ها و محکومیت‌های شهروندان بریتانیا در خاک ایران به تمسخر گرفتن یک سیستم عدالت است. استفاده از مادران جوان و بازنشستگان به عنوان ابزار چانه زنی و اهرم فشار، یک نوع غیرقابل قبول دیپلماسی است.»

گزارش کمیته وی همچنین رژیم جمهوری اسلامی را به نقض حقوق بشر شهروندان ایران متهم کرده و از دولت بریتانیا می خواهد که به حمایت از کسانی که «از خشونت رژیم رنج می برند» ادامه بدهد.

بی بی سی نوشت؛ مقام های رژیم جمهوری اسلامی بارها اتهامات نقض حقوق بشر در این کشور که عمدتا از طرف دولت های غربی و سازمان های بین المللی حقوق بشر مطرح می شود را سیاسی و بی اساس دانسته اند.